Доставката на американско оръжие на Тайван подкопава националната сигурност на Китай, заяви в четвъртък официалният говорител на външното министерство на КНР Цин Ган, информира РИА Новости.

Така дипломатът реагира на плановете на Вашингтон да предостави на най-големия китайски остров пратка оръжие на стойност 6.4 млрд. щатски долара.

Представителят на китайското външнополитическо ведомство заяви също така, че позицията на Съединените щати „подкопава сериозно и американско-китайските отношения" и в тази връзка от Пекин остават непреклонни по въпроса за прекъснатия обмен със САЩ в отбранителния сектор.

Властите на КНР вече декларираха намерението да въведат санкции срещу американските компании, които са въвлечени в доставката на въоръжение за Тайван.

Тайван е най-големият китайски остров и де факто се намира под собствено управление от 1949 г., когато на него бягат поддръжниците на Гоминдан-а, загубил войната с комунистическата партия. Това е и едната от причините, поради която темата за пратката на оръжие е особено болезнена за Пекин.

Противоречията около проблема вече доведе до прекъсване на военната връзка между КНР и САЩ. За последен път това се случи през ноември 2008 г., когато администрацията на Джордж Буш съобщи за продажбата на голяма пратка въоръжение към Тайван, на който действат поддръжници на независимостта на китайския остров, за 6.5 млрд. щатски долара. Диалогът във военната сфера бе подновен едва през юни 2009 г.