Българската фармацевтична компания "Софарма" е изразила желание да се търгува на Варшавската фондова борса (ВФБ). Листването й ще стане със сигурност след около месец.

Това каза Роберт Квиатковски, отговарящ за международното сътрудничество във ВФБ, по време на представянето на споразумение между Полския централен депозитар и Уникредит Булбанк.

По думите му процентът, който "Софарма" ще предложи на Варшавската борса, е достатъчен, за да бъде забелязана на този пазар, като вероятно ще привлече интереса на полските пенсионни фондове и институционалните инвеститори.

Квиатковски допълни, че интерес за инвеститорите биха представлявали и компании в областта на земеделието, а 2-3 български финансови институции също са проучвали възможността да се листнат на Варшавската борса.

Фирма като "Софарма" ще предизвика голям интерес от страна на инвеститорите на полската борса, тъй като фармацевтичният сектор не е широко застъпен там, обясни Михаил Славов, директор "Пазари" в Уникредит Булбанк. Той допълни, че интерес към листване в Полша са проявили и от "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт".

До месец и половина ще се проведе среща с българския Централен депозитар. Основната тема ще е евентуалното му присъединяване към IPO партньорите на Варшавската борса.

Според Славов най-рано през есента може да има някакви признаци за раздвижване на българския фондов пазар, и то ако се усвояват нормално парите от ЕС и правителството регулира правилно институциите си.

Източник: в. Стандарт