Днес в Пловдив бе даден старта на вътрешно фирмените одити, които ще се извършват в компании от региона на града, в изпълнение на проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от асоциацията.

Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло и за съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.

Организаторите на проекта споделиха още, че резултатите от проведените вътрешнофирмени одити, чиито одитен период е 1 януари 2008 г.- 31 декември 2009 г., в избраните, за целите на проекта, компании ще бъдат обобщени и представени в Доклад за основните причини, по които изрядният бизнес понася вреди вследствие на сивата икономика, и който ще съдържа информация, въз основа на която да бъдат изчислени част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.

Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас, смятат от АИКБ.

Асоциация изпълнява четиригодишен проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика", финансиран по операция BG 051PO001-2.1.05 "Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори" в рамките на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Основната цел на проекта е ограничаване и превенция на неформалната икономика в България, както и в пилотните сектори машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.

В периода на изпълнение на проекта между 2009 - 2013 г. партньорите по него си поставят задачата да разкрият формите и моделите на проявление на неформалната икономика, като идентифицират количествените характеристики на проявлението на това явление.

На основата на разкритите тенденции и предизвикателство, ще бъдат планирани системни стратегически действия по нейното ограничаване и превенция, включително чрез създаване на Национален Център, обезпечаване на функциониране на система за измерване на риска от наличието на неформална икономика, включително посредством съставяне на Композитен Индекс за диагностика и превенция, създаване на обществена нетърпимост към всички форми на проява явлението, разпространение на информация, извършване на обучения, анализ на съществуващата нормативна уредба и предложения за нейното подобряване.

Сн.: Васил Велев, председател на УС на АИКБ