Може да се говори за феминизация на бедността у нас, каза пред журналисти днес Желязко Христов, президент на КНСБ. Там, където глава на домакинството е жена, домакинството е по-бедно с 25-30% спрямо другите домакинства, каза той.

Жените са по-голямата част от безработните, заплатите им са по-ниски, те са и жертва на трафик на хора, посочи Желязко Христов. Отново една трета от домакинствата живеят под прага на бедността.

През 2010 година се навършват 100 години от честването на 8 март като Международен ден на жената, припомни президентът на КНСБ Желязко Христов.

Жените са по-образовани, но шансът има да намерят работа по специалността е по-малко, посочи Желязко Христов. Високото равнище на безработицата в определени региони и острият недостиг на работни места ще принуди много жени да приемат работа при всякакви условия и на всяка цена, което е предпоставка за разширяване на обхвата на сивата икономика, каза президентът на КНСБ.

Деформацията на пазара на труда ще се задълбочи и ще продължава, смятат от синдиката. Средната работна заплата през 2009 година е с 15,7 на сто по-ниска от тази на мъжете. С 31,4% е по-ниска заплатата на жените във финансовото посредничество. В здравеопазването и социалните дейности тяхната заплата е 35,7% по-ниска, а в образованието с 22%, а в преработващата промишленост с 29,7%, каза Христов.

През последните месеци се доказа, че кризата е засегнала най-вече нископлатените отрасли, а там повечето от заетите са жени, каза Христов. Около две трети са жените, наети в нископлатените отрасли.

Източник: БТА