"Целият този шум и война, която се инспирира между институциите от страна на управляващите е пълен цирк." С тези думи лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира изявленията на правителството по повод скандала между държавния глава Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков.

Станишев посочи, че в Конституцията ясно е записано при какви условия може да се иска импийчмънт на президента. "Това, което правят ГЕРБ, с идея за анкетна комисия, заплахи за импийчмънт, за мене е абсурд", категоричен бе Станишев.

Той определи действията на управляващите като бягство от отговорност и от същинските проблеми на деня. "Точно ГЕРБ да се жалват от прозрачност, след като постоянно твърдят, че работят за прозрачност, е смешно", добави Станишев. „Министърът на финансите ходи по забавни шоута, коментира президента, постоянно създава скандали между различни институции. Той трябва да си ходи", подчерта лидерът на социалистите, като за пореден път увери, че всеки ден оставането на Дянков на поста вицепремиер вреди на България.

Станишев не смята, че действията на държавния глава са обвързани по някакъв начин със създаването на негов политически проект след края на мандата си. Той вижда в действията му, загриженост затова какво се случва в държавата. "Не мога да разбера каква е драмата в това, че е публикувана една стенограма от официален разговор, който е публично заявено искане за среща", отбеляза той.

По негово мнение, постоянните скандали позволяват на управляващите да извадят от обществените дискусии съществените проблеми, които засягат живота на всеки един човек в страната, като даде за пример проблемите в здравеопазването. Станишев припомни, че преди две седмици бе предложено да се деблокират 450 млн.лв от резерва на НЗОК в БНБ. Днес в 15.30 часа червените ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да обсъдят това тяхно искане.

"С тази политика, която се води от правителството, ще докарат хората до просешка тояга", посочи той, като припомни, че през миналата година националният план по заетостта беше 190 млн.лв при много по-ниска безработица, а сега е 65 млн.лв. От БСП излизат с декларация, в която заявяват, че подкрепят протестите на общопрактикуващите лекари и ги призовават да продължат с протестите до окончателно отстояване на правата им.

По случай 8-ми март днес Станишев подари на жените журналисти червени рози. "Искам да ви благодаря за това, че ни коригирате, че давате идеи чрез вашите въпроси", каза Станишев. Той им пожела да бъдат много обичани, щастливи, вдъхновени в журналистическата професия.

"Винаги съм вярвал, че всъщност жените са силният пол. Ние, мъжете, без вас не можем да свършим нищо смислено и последователно", заяви той.

Източник: БГНЕС