През 2009 година 901 души са загинали при ПТП-та, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му се наблюдава намаляване на жертвите с около 100 души, спрямо предишните години. Той обясни, че намаленият брой на жертвите по пътищата може да се дължи на кризата, която ограничава броя на хората, които се качват в автомобилите си. За периода 2000 - 2010 година има 9853 загинали и 90685 ранени по пътищата.

Цветанов каза, че ще бъдат взети сериозни мерки за справяне с големия брой катастрофи и припомни, че законопроектът за Закона за движение по пътищата е бил внесен през март. До момента 15-те действащи камери на територията на страната са заснели 28 хиляди нарушения, каза още вътрешният министър. Цветанов обясни, че се предвижда в страната да има 400 камери, като цената на една камера е 30 хиляди евро.

По думите на Цветанов, пътните произшествия се дължат най-често на превишената скорост, както и на неправилното изпреварване. Неопитните шофьори също стават причина за част от пътните катастрофи, каза още Цветанов и допълни, че е била отхвърлена възможността възрастовата граница за получаване на шофьорска книжка да бъде свалена от 18 на 16 години.

Той обясни, че е необходима промяна в манталитета на българина. Министърът каза, че няма статистика на броя на катастрофите, които се дължат на лошите пътища и дупките, тъй като до момента такава не е била изготвяна.

Източник: БГНЕС