20 млн. лв. отпусна правителството за отчуждаване на имоти, които са на трасено на Южната дъга от софийския "Околовръстен път".

Те са за земи по 1.9 км шосе от Младост до "Симеоновско шосе", съобщи вчера строителният министър Росен Плевнелиев. След това решение вече можело да се мисли за първа копка и на първия магазин на ИКЕА у нас, каза той.

Както вече бе съобщено, мебелният гигант, който влиза у нас чрез гръцката компания "Фурлис", изчакваше със строителството, за да види какво ще се случи с магистралата. В края на миналата година от там обясниха, че оптималният вариант е да отворят едновременно с пускането на разширения "Околовръстен път". По план магазинът трябва да е готов до края на 2011 г.

С промени в Закона за държавната собственост отчуждаването вече няма да може да се обжалва, а само предложената цена за имотите. Така и при жалба строежите ще могат да се изпълняват, коментира министър Плевнелиев. Измененията в закона ще са готови да влязат в парламента до три седмици.

Това беше посрещнато с голямо "за" от бизнеса, защото щяло да съкращава сроковете за изпълнение на големите инфраструктурни проекти.

В момента промените изчаквали да се изчистят и последните забележки на браншовите организации.

Най-голяма спънка било тълкуването на това какво е справедливото обезщетение за собствениците. Според Плевнелиев означавало да е пазарно. При софийското метро видяхте какво означава "пазарно по български". Един и същ оценител увеличи 15 пъти цената", каза министърът.

Браншовиците пък поискаха бизнесът да може сам да отчуждава, а не да чака държавата. Така щяло да се намали бюрократичното блато. Другото, което може да се отрази на собствениците, е, че може да им вземат само онова петно от имота, което влиза в плановете за строеж, а не целият, както досега се искаше.

Източник: в. 24 часа