JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. са помогнали за фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. като са изискали по-големи обезпечения и са променили гаранционните споразумения, показва докладът от назначена от съда проверка на най-големия фалит в историята на САЩ, информира Bloomberg.

"Изискванията за обезпечение от страна на кредиторите на Lehman са се отразили пряко върху ликвидността на инвестиционната банка," казва ревизорът Антон Валукас в доклад от 2 200 страници, представен вчера пред манхатънския федерален съд. "Наличната ликвидност на Lehman е в центъра на въпроса защо банката фалира."

Бившият главен изпълнителен директор на Lehman Ричард Фълд, бившият главен финансов директор Ерин Калан, бившият изпълнителен вице-президент Иан Лоуит и бившият управляващ директор Кристофър О'Миъра са одобрявали подвеждащи информации за финансите на банката, според доклада. Фълд е бил "най-малко силно небрежен в работата си," казва Валукас. Базираната в Ню Йорк Lehman фалира през септември 2008 г. с 639 млрд. долара активи.

Фълд е бил предупреден месеци преди фалита от Министъра на финансите Хенри Полсън, че Lehman може да фалира, ако продължава да отчита загуби без да си намери купувач или да изготви план за оцеляване, според доклада на Валукас.

Поведението на Фълд е било "най-малкото небрежно за това, че е принуждавал Lehman да подава подвеждащи отчети за състоянието на банката", докато в същото време, рисковете са се увеличавали поради това, че дългосрочни активи са били финансирани с краткосрочни задължения, казва Валукас в доклада си.

Поведението на ръководителите на Lehman варира от "неволни погрешни бизнес решения" до "подсъдно манипулиране на счетоводните отчети на банката," при което са използвали "счетоводни трикове" за да премахват активи от счетоводния баланс на банката без да уведомяват за това правителството, рейтинговите агенции, инвеститорите или борда на директорите на Lehman.

Изготвянето на доклада на Валукас отнема една година и 38 млн. долара. Той е говорил с повече от 100 души, включително министъра на финансите Тимъти Гайтнър, председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и бившия председател на щатската Комисия по ценни книжа и борси Кристофър Кокс, Валукас също така е прегледал над 10 милиона документи, плюс 20 милиона страници имейли от Lehman.