Много милиардери днес са такива, защото преди години са вложили парите си в нещо ново, чието бляскаво бъдеще са видели само те. Не винаги, обаче, брилянтните технологични идеи се отплащат.

Помните ли проекта Biosphere2? Огромна, заемаща 1 600 акра площ, репродукция на Земята, в херметически затворено стъкло. Петролният магнат от Тексас Едуард Бас похарчи 300 млн. долара за тази авантюра. Наскоро тя бре продадена за 50 млн. долара.

"Форбс" припомня най-глупавите технологични инвестиции на големите:

Бил Гейтс

5 млн. долара в геоинженерство

Геоинженерсвтото, накратко казано, се опитва да намери начини да спре глобалното затопляне със странни изобретения. Една от техните идеи, в която Гейтс инвестира 5 млн. долара, е да се бори затоплянето над океана посредством безекипажни кораби, които вместо мачти, ще имат огромни фунии, с които ще изсмукват солена вода, която ще разпръскат наоколо, създавайки изкуствена мъгла. С това учените се надявали да създадат захлаждане и да намалят температурите на океана с 1-2%.

Джон Спърлинг

15 млн. долара за клониране на домашни любимци

Създателят на онлайн университета University of Phoenix е отявлен любител на четириногите и реши да създаде следната услуга - банка с гени на домашни любимци, които да бъдат клонирани, ако с тях се случи нещо лошо. Цената не е ниска - 50 000 долара за животинче. Компанията бе засипана с морални критики и в крайна сметка прекрати дейност, заради липса на търсене. По-късно бе преименувана на Bio Arts и днес се занимава с изследователска дейност в областта на стволовите клетки.

Дейвид Де Ротшилд

200 000 долара за кораб от пластмасови бутилки

Защо Ротшилд си мисли, че плаване с помощта на пластмасови бутилки помага на природата не знаем. Идеята е следната - той и 5-членен екипаж ще плават от Сан Франциско до Сидни в кораб, построен от 12 хил. 2-литрови бутилки от безалкохолни напитки, слепени с лепило на основата на ядки кашу (на снимката). Очаква се, че ако изобщо стигнат до Сидни, пътуването им ще отнеме 3 месеца. Ако корабът им се разпадне, тези бутилки по-скоро биха замърсили океана, отколкото да привлекат внимание върху проблемите на околната среда, каквото е мотото на начинанието.

Елън Мъск

100 млн. долара за пътуване в Космоса

Съоснователят на PayPal вече е похарчил 300 млн. долара за електрически коли. Неговата мечта е да построи парник на Марс.

Въпреки три неуспешни опита, неговата компания SpaceX работи по идеята да изпраща хора в Орбитата на Земята на цена от 20 млн. долара на човек. За тези пари могат да се купят 14 000 билета отиване и връщане от Париж до Ню Йорк.

Лари Пейдж и Сергей Брин

30 млн. долара за Google Lunar X Prize

След като превзеха Земята основателите на Google се отправят към Космоса със серията награди Google Lunar X Prize. Първата наградата ще бъде връчена на първата компания, която изпрати робот на Луната, който да пропътува четвърт миля по лунната повърхност. Срокът за изпълнение на задачате е 2014 г.

Представете си само Google Street View на Луната!

Братята Куок

45 млн. долара за Ноев Ковчег

Братята Уолтър, Томас и Реймънд Куок от Хонконг са построили истинска реплика на легендарния Ноев ковчег, но са го ъпгрейднали с луксозен хотел, ресторант и музей. По-малко луксозни реплики има в Холандия. Канада и Турция, но тази е наистина с огромни размери.