Нашата държава досега никога не е приоритизирала пътищата, никога не е приоритизирала инфраструктурата - тя е приоритизирала енергетиката.

Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, след работната среща по Дунавската стратегия. По думите на Плевнелиев, когато предишните управляващи от Тройната коалиция са „набухали" 1 млрд. евро в една поляна, наречена АЕЦ "Белене", няма защо да се чудим, че няма пътища в държавата или защо качеството на пътищата е такова. Той посочи, че за първи път пътната инфраструктура е приоритизирана, но пък сме без пари.

Министър Плевнелиев увери, че срещата е минала "страхотно" и той е много впечатлен от различния подход към стратегията. "Вместо един министър да си седне в кабинета и да измисли кои ще тези проекти - имаме т.нар. подход от долу на горе", обясни министърът на регионалното развитие.

Той подчерта, че независимо от партийните различия както депутати, така и кметове, областни управители и евродепутати са били изключително добронамерени и са на мнение, че до тук България се справя много добре с Дунавската стратегия. "Ние получихме голяма похвала и от Брюксел, и от Европейската комисия, защото имаме позиция, имаме стратегия, имаме ясен план за действие - оттук нататък ние трябва да имаме и конкретни проекти и конкретни приоритети", отбеляза министърът.

Плевнелиев призна, че партньорите ни от Европа за съжаление имат резерви към нас, заради лошия имидж на България, но увери, че самият той работи за подобряването му. По негово мнение, това, което ще накара да погледне към нас без резерви е българите да разберат, че трябва да извадят национални приоритети и дългосрочни стратегии.

Тепърва предстои работа по изготвянето на проекти, които да бъдат приоритетни за целия Дунавски регион. В тази връзка на 10 и 11 май в Русе и Гюргево ще се проведе голяма конференция с потенциалните бенефициенти по тази програма. "Ще се справим и този път България ще бъде водеща", заяви Плевнелиев.

По негово мнение, интересът на общините и неправителствените организации към стратегията е огромен, като от нея се интересуват много от Асоциацията на дунавските общини и от университетите и от бизнеса. До този момент са заявени над 250 проектни предложения. "Ние сме държава в изолация. Виждате много добре - на 421 км по протежението на река Дунав ние имаме един мост", коментира Росен Плевнелиев.

Източник: БГНЕС