Компанията на милиардера Рупърт Мърдок News Corp. ще спечели между 350 и 400 млн. долара, след като филмът на Джеймс Камерън Аватар бъде пуснат по платените телевизии и на DVD, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Сумата представлява около 40-процентният дял на News Corp от общо 1 млрд. долара, които филмът се очаква да заработи за студиото Twentieth Century Fox и за инвеститорите в него. Fox също така събира разпространителска такса от постъпленията от филма в кината.

Делът на News Corp е почти половината от средната оперативна тримесечна печалба на компанията през последната година. Тя, също така, показва от какво се е отказал президентът й и изпълнителен директор Рупърт Мърдок, когато се е съгласил да работи с инвеститори, за да хеджира риска от филма, чието производство е струвало около 300 млн. долара. Базираната в Dune Entertainment LLC притежава около 40% от филма, а лондонската Ingenious Media Holdings PLC останалия дял.

"Филмите на Джеймс Камерън често надхвърлят бюджетите си," заяви Мърдок на 2 февруари. "Много е лесно набързо да се изхарчат 100 млн. долара за един филм и ние бихме искали да разпределим голяма част от този риск."

Според един от източниците на Bloomberg Аватар ще донесе около 350 млн. долара на News Corp, докато според друг, те ще са 400 млн. долара.

От Fox са похарчили около 350 млн. долара за разпространението и рекламата на филма, в добавка към разходите за направата му, според анализатори. Лентата е генерирала 2.64 млрд. долара постъпления в световен мащаб до вчера според Box Office Mojo. Постъпленията могат да достигнат 3 млрд. долара, заяви миналата седмица Мърдок.

Печалбата от Аватар ще започне да се отразява в резултатите на News Corp през третото тримесечие приключващо през този месец, като около 60%, или повече от печалбата ще бъдат регистрирани в следващите шест месеца, след като продажбите на филма на DVD-та и по платените телевизии започнат.

Миналия месец Мърдок обяви, че News Corp. обсъжда с Камерън продължение на Аватар.