Мнозинството от хората са убедени, че имат качества да бъдат шефове, да бъдат богати, а защо не и да бъдат милиардери? За неуспехите си, мнозина оправдават с това, че просто не са имали късмет, че са се родили в бедни семейства, че в нашата държава било невъзможно да се забогатее честно и т.н.

Имате ли потенциал да бъдете милиардер? За да разберете това, психолози съветват да си отговорите на следните 13 въпроса:

Можете ли да виждате това, което убягва на другите?

Милиардерите като Бил Гейтс и Сам Уолтън не са просто хора, които са работили здраво. Те са революционери в своите области. Те не са най-добрите в дадена индустрия, те създават нови индустрии. Голяма част от милиардерите, които са направили сами парите си, са пионери в своята област. Това изисква повече от интелигентност, кураж и късмет - това изисква усет.

Готови ли сте да вземате тежки решения за доброто на компанията?

Вашата сестра или близък приятел може би са помогнали много в първите години на бизнеса ви, но с времето и разрастването, той/тя са стъпнали безполезни за компанията. Ще имате ли сили да ги уволните, в името на бизнеса?

Умеете ли да говорите пред публика?

Големите компании имат нужда от лице. Шефовете, които се справят добре с речи и изяви пред макера, се чувстват по-комфортно в шефското кресло от тези, които се притесняват да бъдат в светлината на прожекторите. Ако не ви бива в това амплоа, намерете си доверен човек, който да върши тази работа.

Можете ли да работите в несигурна среда?

Когато започвате нещо ново, ще има голяма доза несигурност във вашата работа. Вероятно никой няма да може да ви даде точен отговор или съвет и ще трябва да вземете някои решения на сляпо. Ако несигурността не ви спира, то може би вие имате нужните качества.

До колко уважавате независимостта?

Това е една от основните причини да започнете свой бизнес - за да бъдете самостоятелни. Когато бизнесът се разрасне, обаче, имайте предвид, че ще отговаряте за много хора и ще имате цял борд директори, с които да се съобразявате.

Стиска ли ви да откажете примамлива оферта, защото сте убедени, че заслужавате повече?

По пътя до 1 млрд. долара може да се наложи да откажете оферти за продажба на бизнеса си за милиони. Стиска ли ви да откажете примамливи оферти и да не се поддадете на други изкушения, защото вярвате в това, че по-нататък, евентуално, вие бихте постигнали повече.

До колко използвате въображението си?

Много предприемачи са започнали бизнес на базата на една идея. По-късно, обаче, когато идва времето тази креативност да се приложи на практика, това въображение може да не е най-добрият съветник и да се наложи да го туширате с практично мислене. Можете ли да лавирате така?

Умеете ли да обединявате хората?

Колкото по-голям става бизнесът ви, толкова повече ще трябва да изисквате от хората около вас. Това означава и че ще трябва да ги обединявате около едно мнение. Имайте предвид, че тоталитарното управление на принципа ще става това, което кажа аз, не е обединяване.

Можете ли да делегирате права и задачи на други?

Колкото повече хора работят за вас, толкова по-малко ще имате поглед над работата над всеки служител. Няма да можете да знаете какво става във всеки отдел и ще е нужно да делегирате правата за управлението му на други хора.

Ако кажете „Искам това на бюрото ми утре в 9. Ще бъде ли спазен този срок?"

Ще трябва да внушавате респект и да жертвате приятелските отношения. Не трябва да прощавате на никого.

Какво искам от моята компания?

Големината на компанията не е най-важното. Преди да започнете сделки по разрастването й, направете дългосрочна стратегия. Какви са приоритетите ви? Може би целта ви е да изградите един бизнес, който да продадете след няколко години.

Можете ли да работите на Коледа?

Не можете да сте милиардери и да си почивате, когато искате, да ходите на ваканции със семейството си когато си поискате, да сте на трапезата на всяко семейно тържество. Успехът иска жертви.

Можете ли да понесете изолация?

Милиардерите са хора без приятели. Когато забогатеете, около вас ще се напълни с „приятели". 99% от тях обаче ще са паразити и хора, които се държат добре с всички, защото са лицемери. Общуването ви с хората вече никога няма да бъде същото.