Национална агенция за кредитен рейтинг АД (НАКР), асоцииран партньор на Moody's Investors Service в България, потвърждава дългосрочния местен рейтинг за финансова стабилност на ЗД Евроинс АД - bgA3 и краткосрочния местен рейтинг за финансова стабилност bgP-2. На рейтингите се присвоява негативна перспектива.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа на финансовата стабилност на застрахователно дружество се оценява способността на дружеството да изплаща задълженията си по застрахователни полици.

ЗД Евроинс запазва рейтинг bgA3, който е от инвестиционен клас и свидетелства за висока финансова сигурност. Рейтингът е подкрепен от стабилната пазарна позиция, особено в областта на автомобилното застраховане, предприетите мерки за намаляване на рисковата изложеност и нарастващите възможности за кръстосани продажби в групата на Еврохолд България, информират от кредитната агенция.

Традиционно дружеството поддържа добър финансов профил, който обаче изпитва негативните ефекти на общото за застрахователния сектор влошаване на конюнктурата през последната година и половина. Благоприятно влияние на рейтинга оказва и значителният финансов ресурс, с който разполага мажоритарния акционер Евроинс иншурънс груп, именно с цел развитие и подкрепа на застрахователния бизнес на групата.

Промяната на перспективата на рейтинга от „стабилна" на „негативна"отразява отслабването на част от показателите за рентабилност и капиталова адекватност на дружеството по отношение на критериите за настоящото ниво на рейтинг. Подобно поведение на факторите, подкрепящи рейтинга, е нормално в условия на криза, но продължителното задържане на тези нива излага ЗД Евроинс АД на риск от намаляване на финансовата стабилност, в случай на нови значителни предизвикателства към дейността на дружеството.

Такива например биха могли да бъдат трайно изпреварващ темп на ръста на изплащаните обезщетения спрямо спечелените премии, съществени загуби в инвестиционния портфейл или запазване на сравнително високия процент несъбираеми премии по застраховки.

Национална агенция за кредитен рейтинг АД е частна агенция със седалище в София. От началото на 2006 г. НАКР е асоцииран партньор на Moody's Investors Service в България, водещата агенция за кредитен рейтинг в света. Рейтингите, които НАКР присъжда, се изготвят според световно-признатите методологии и практики на Moody's и се определят по сравнителна скала от bgАаа (най-висок рейтинг) до bgС (най-нисък).

Акциите на ЗД Евроинс АД посктъпнаха на БФБ във вторник с 0.07% и приключиха борсовата сесия на цена от 1.55 лв. за лот. Обект на търговия станаха 10 382 книжа.