Над 100 работещи в "Хартия и хартиени изделия-Костенец" АД обявиха гладна стачка, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Очаква се днес да бъдат съкратени 24 работещи в дружеството, без да им се изплатят необходимите обезщетения, регламентирани в Кодекса на труда и в колективния трудов договор, както и заплати и осигуровки за декември 2009 г. и януари и февруари 2010 г., се посочва в съобщението.

Синдикалната организация на КНСБ в дружеството не е информирана за уволненията и съкращенията, както и не е съгласуван редът на тези съкращения, се посочва в съобщението. За съкращенията не е информирано и Бюрото по труда, допълват от КНСБ.

В съобщението се посочва, че е уволнен и синдикалният председател на КНСБ, а на неговото изборно място собственикът на дружеството е назначил служебен синдикален председател.

На обед за час и половина - от 11.00 ч. до 12.30 ч., работниците и специалистите на дружеството са блокирали пътя Костенец-Самоков.

Ръководството на КНСБ ще се обърне към Националния институт за помирение и арбитраж с искане за посредник в спора между работниците и работодателя.

Колективът на предприятието и утре ще продължи гладната стачка, добавят от синдиката.

Гладната стачка на работниците и служителите от завода в Костенец бе предизвестена вчера, след като исканията им не бяха изпълнени. А исканията им са: да бъде освободен Крум Иванов от длъжността търговски пълномощник на „ХХИ-Костенец" АД; да бъде освободена Вера Драгиева от длъжността директор „Външни пазари"; да бъде назначено ново ръководство, което да спазва законите и да осигури произовдствения процес със суровини и поръчки.

Източник: БТА