Най-големите гръцки банки, включително National Bank of Greece SA и Alpha Bank SA, няма да имат проблеми с набирането на средства през тази година на фона на по-бавния ръст на кредитирането, смятат от Fitch Ratings.

"Нуждите от финансиране са относително ниски, като се има предвид, че ръстът на кредитирането ще бъде значително по-нисък в сравнение с минали години," казват от международната рейтингова агенция. "На практика, те ще трябва да посрещнат нуждите си от рефинансиране, което е по силите им през 2010 г. Гръцките банки ще се справят с тази ситуация в краткосрочен план."

Икономическата криза в страната, която изпитва затруднения с намаляването на бюджетния си дефицит до 8.7% от БВП през тази година, в сравнение с 12.7% през 2009 г., доведе до поскъпване на финансирането на гръцките банки и ги накара да вземат средства от Европейската централна банка.

Fitch понижи кредитните рейтинги на четирите най-големи гръцки банки на 23 февруари, заявявайки че икономическата криза в страната може да оскъпи заемите и да намали рентабилността им. Fitch намали дългосрочния IDR рейтинг на Eurobank, National Bank, Alpha Bank SA и Piraeus Bank SA с едно ниво до BBB, с отрицателна перспектива. Краткосрочният IDR рейтинг беше намален от F2 на F3.

"Бихме искали да видим известно намаление в използването на средства от ЕЦБ и ребалансиране на ситуацията към по-традиционни източници на финансиране", казват от Fitch. "Ако нещата се нормализират до известна степен или се стабилизират, пазарите вероятно ще отворят отново и тогава гръцките банки ще могат да издадат още средносрочни или дългосрочни облигации, или да прибегнат към други източници на финансиране."

Eurobank обяви, че "падежите по нейни задължения през 2010 г. предполагат само малки рефинансирания" и че планира да набере 2 млрд. евро от издаването на обезпечени облигации през първото полугодие. В края на 2009 г. банката е получила 8 млрд. евро финансиране от ЕЦБ.

Moody's Investors Service сложи на 3 март кредитните рейтинги на National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus bank и Emporiki Bank of Greece SA под наблюдение с вероятност те да бъдат намалени.