До 15 август тази година ще бъдат построени 31 км от автомагистрала „Марица", а в рамките на мандата на правителството магистралата ще бъде завършена до граничния пункт „Капитан Андреево". Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си на автомагистралата край Любимец.

„За разлика от предишните правителства, не искам да харча пари от бюджета и ще кандидатстваме по програми за проекти за европари. Бойко Борисов каза още, че до октомври ще бъде проведен търгът за изграждане на магистралата до „Капитан Андреево" и обеща търгът да бъде чист и прозрачен.

"220-240 млн. евро ще бъдат взети от Европейската комисия за автомагистрала „Марица". До момента в нея са вложени 96 млн.", каза Борисов.

Заедно с премиера бе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който подчерта, че това, което се вижда, е пълна безстопанственост. 18 години се е полагал асфалт, но не е спазена технологията, не се отводнява и пътят се руши. Според премиера Бойко Борисов това, което е направено още от 1992 г., е изцяло компрометирано.

В договора от тогава има текст „инфлационен индекс". Според Борисов това е инфлационният индекс на корупцията.

Бойко Борисов каза, че не случайно софиянци два пъти са го избирали за кмет, защото преди него за 20 години е изграден четири километра тунел, а сега за четири години - 20 км тунел. Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също дойде на магистралата, важното е, че този път е до „Капитан Андреево" и строежът на автомагистрала „Марица" ще отстрани един дългогодишен проблем като заливането с вода на пътя преди пункта - нещо, от което от години се търпят щети.

Бойко Борисов каза, че това е пътят между Европа и Азия и той ще е печатница за пари за България. Той подчерта, че до кравя на мандата акцентите в програмата на правителството остават магистрали, метро и пътни възли.

Източник: Фокус