В Турция е престъпление да се говори срещу основателя на страната Мустафа Кемал Ататюрк или да се осмива "турското." Така Google ограничава достъпа на сайта google.com.tr до видеа, които според правителството на Турция са незаконни.

В Германия, Франция и Полша е незаконно да се публикуват нацистки материали или съдържание, което отрича Холокоста. За да спазва законите на тези страни, търсачката на Google не показва линкове към подобни сайтове в тези страни.

В Тайланд пък, опетняването на местния монарх е противозаконно и Google блокира видеа на YouTube в Тайланд, които осмиват крал Бумибол Адулядей.

Google контролира почти две трети от интернет търсенето в световен мащаб, като фактически е входът на много хора към интерент пространството. В резултат на това огромно влияние, политиката на Google по отношение на цензурата се следи отблизо.

Тази огромна отговорност може би също така е една от причините, поради които Google може да напусне Китай, където правилата за цензурата са жестоки.

Google има добре утвърдена политика за цензурирането на резултати от търсения или хоствано съдържание, като видеа, в страни, където тези материали са незаконни. Компанията обаче в момента променя начина, по който решава какво да цензурира въз основа на това колко прозрачно е правителството в действията си спрямо гражданите на дадената страната.

Например, Google може да не е съгласна със законите за цензурата в Германия, но тази страна има правителство избрано от хората, което пък води прозрачна политика по отношение на това какво цензурира. От друга страната правителството на Китай не е демократично избрано и законите му за цензурата са държавна тайна.

На 12 януари Google обяви, че повече няма да цензурира съдържанието на китайската си търсачка, след като разследване откри, че през декември хакери са се опитали да получат достъп до електронните пощи в Gmail на китайски активисти.

Google все още не е предприела никакви действия, тъй като продължава да преговаря с китайското правителство. В крайна сметка, компанията очаква, че решението й да спре цензурата ще доведе до затварянето на google.cn. Официално изявление по случая може да се очаква още в понеделник.

Как работи цензурата на Google?

Някои страни като Китай дават на Google и на други компании, които се занимават с интернет търсене, термини и теми, които се считат за незаконни, и от Google зависи да реши дали определен сайт нарушава закона. Други страни пък отправят специални молби за спирането на достъпа до определени линкове или съдържание.

Когато дадена страна помоли Google да премахне от търсачките си съдържание или линкове, адвокатите на компанията разглеждат молбата, за да определят дали всъщност има нарушаване на закона. Често Google договаря с властите на съответната страна стесняването на обхвата на исканото ограничение. В някои случаи Google не се съобразява с искането и съответната страна да спира достъпа до сайта.

Всъщност, сайтовете на Google по едно или друго време са били блокирани в повече от 25 страни - Китай, Тайланд, Турция, Саудитска Арабия, Иран, Куба, Северна Корея, Пакистан, Мароко, Сирия, Индонезия, Бурма, Фиджи, Етиопия, Обединени Арабски Емирства, Тунис, Беларус, Узбекистан, Бахрейн, Виетнам, Туркменистан, Бангладеш, Индия, Бразилия и Испания.

В момента Турция не позволява на интернет потребителите в границите на страната достъп до YouTube. Турският съд не беше доволен от решението на Google да блокира видеа в YouTube само в границите на страната, тъй като достъпът до тях извън Турция остава възможен.

От Google съобщиха, че водят преговори с турските власти и се надяват скоро достъпът до YouTube да бъде възстановен за турските потребители.

Една от основните цели на Google е да бъде колкото се възможно най-прозрачен. Всеки път, когато Google цензурира нещо, компанията пуска съобщение на страницата с резултатите от търсенето, че линкове са били премахнати. Google също така предлага линк към chillingeffects.com, уебсайт ръководен от Харвардския Berkman Center, който записва цензурираното съдържание.

Google не налага цензура само извън САЩ. В момента Google често премахва в САЩ линкове или видеа на съдържание, за което сайтът, на който са хоствани няма авторски права.

Най-осезаемият пример за цензура в САЩ е детската порнография. По-голяма част от цензурата, която се налага, е в следствие на молби от страна на притежателите на авторските права. От Google обаче проявяват самоинциатива при премахването на сайтове или видеа, които съдържат детска порнография. Google има политика на цензуриране на тези резултати във всяка държава, дори и в тези, който няма закони срещу детската порнография.

От друга страна, Google често получава критики за това, че не цензурира други материали в САЩ. В продължение на много години при написването на думата "Jew" (евреин) в google.com първият резултат, който връща търсенето е jewwatch.com, уебсайт, който публикува антисемитски статии. (Сайтът сега излиза на второ място след статия на Wikipedia за религията.)

В изявлението на Google за мисията на компанията се казва, че тя е „да организира световната информация и да я прави универсално достъпна и полезна." Въпреки че от Google не винаги могат да следват неотстъпно тази мисия, при лидерът в интернет търсенето най-малкото има прозрачност за видовете информация, които ограничава.