За щастие при тежките земетресения в Хаити и Чили бюрокрацията в Европейския съюз не забави бързата реакция, която партньорските организации в Хаити оценяват високо, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по PRO.BG.

Разликата в последствията от земетресенията в Хаити и Чили се дължи на качеството на стандартите и тяхното спазване. Надявам се, че точно в тази тема - превенцията на кризи, може да работим с България, каза още Кристалина Георгиева.

Българският червен кръст, гражданската отбрана и специализираните звена на армията са специализирани структури за подготовка и реакция на бедствия. Тези структури, както и фактът, че сега България има по-голяма видимост чрез комисаря по кризите, идеята е да позиционираме България да поеме лидерска роля, сподели плана си еврокомисар Георгиева.

Правителството в много сложни условия свърши доста работа - дейността за борба с престъпността, постигане на макроикономическа стабилност и отпушването на еврофондовете, посочи комисарят като достойни за уважение.

Кристалина Георгиева даде висока оценка на министър Дянков, който според нея държи здраво юздите на бюджета, справя се много добре по разходната част и ще постигне още и по приходната чрез привличане на ресурси за България и инвестиране в икономиката.

В деня на посещението си в като еврокомисар в България Кристалина Георгиева получи новина от Брюксел - че е номинирана за заместник-външен министър на Европейския съюз.

Източник: БГНЕС