Европари тръгват към България по Дунав. 14 страни, разположени по поречието на голямата река, попадат във фокуса на Дунавската стратегия, която се разработва от Европейската комисия. Тя е мащабен план за бъдещето на крайречния регион, в който живеят над 200 милиона души.

Сега той е от най-слабо развитите в Европейския съюз. България вече е изпратила в Брюксел проектите, които могат да бъдат включени в стратегията. Те са над 200 от 87 общини на десетте й дунавски области.

С тях се предвижда изграждане на нова инфраструктура, опазване на околната среда, развитие на туризма. В стратегията се дава предимство на сътрудничество между страните с общи проекти в областта на навигацията, енергетиката, развитието на биоразнообразието.

Сред предложенията са проекти за нови мостове, фериботи, пристанища, създаване на туристически коридори и университетски зони.

Първата обучителна среща за експерти, общинари, НПО и граждани във връзка с разработването на Дунавска стратегия се организира днес от 10.30 ч в сградата на общината във Видин.

Източник: в. Стандарт