Австралийската Arrow Energy се е съгласила на новата оферта за придобиване от страна на Royal Dutch Shell и PetroChina, чиято стойност беше увеличена с шест процента до 3.4 млрд. австралийски долара (3.1 млрд. долара), информира Reuters. Сделката е за по-голямата част от австралийските активи на компанията.

Новата оферта, чрез която Китай ще получи достъп до процъфтяващата австралийска индустрия за добив на газ от въглищните пластове, идва след две седмици на преговори, след като Shell и PetroChina, която акционерите на Arrow Energy счетоха за прекалено ниска.

Shell и PetroChina сега предлагат 4.70 австралийски долара на акция в брой за австралийските активи на Arrow плюс една акция в нова публична компания, която ще се казва Dart Energy и ще се занимава с активите на Arrow в Азия и част от активите в Австралия.

Офертата е с 35% по-висока в сравнение с цената по последната сделка с акциите на Arrow преди 8 март, когато беше направена първата оферта в размер на 4.45 австралийки долара за акция.

Shell има за цел да използва газът от въглищните пластове на Arrow, за да снабдява завод за втечнен природен газ в Куийнсленд, като газът ще бъде изкупуван от PetroChina.

Проектът за втечнения газ на Shell ще се конкурира с три други подобни проекта в Коийнсленд, които са на BG Group, ConocoPhillips и малоазийската Petronas.