Ако разполагахте с 1 милиард долара по какъв начин бихте си угаждали? Вероятно със закупуването яхта? Личен самолет? Или дори частен остров като Ричард Брансън?

Нито едно от горепосочените, според десетимата милиардери, интервюирани от сп. Forbs.

Запитан за това какво е най-хубавото нещо на това да бъдеш милиардер италианският обувен магнат Марио Мирети Полегато, например, посочва способността да пътува бързо до всяка точка на планетата.

Индийският милиардер Малвиндер Синг, който споделя 3.2 млрд. долара богатство с брат си, пък казва, че любимата му привилегия е да има по-лесен достъп до капитал, което от своя страна, му дава възможността да поема повече бизнес рискове. За американеца Стивън Шонфелд това е времето, което може да прекарва с дъщеря си и в игра на голф и карти с "момчетата."

От Forbes се обръщат към десетима милиардери с молба да споделят възгледите си по теми от най-мъдрите им покупки и най-лошия съвет, който някога са получавали, до най-голямата заплаха за световната икономика и как са променили инвестиционната си стратегия от 2007 г. насам.

Повечето от интервюираните милиардери все още са предпазливи. Въпреки големия ръст на световните пазари, няколко от тези богаташи са приели доста предпазлив подход към инвестирането.

Шонфелд, който ръководи Schonfeld Group, казва, че има по-малко директна експозиция на фондовите пазари, отколкото е имал в миналото. Полегато също е по-предпазлив, особено когато става въпрос за инвестиции в акции. "Това е привлекателна възможност, но в момента тя лесно би могла да влоши финансовото ви състояние," казва той. "Предпочитам да инвестирам в недвижими имоти, които в момента със сигурност са най-сигурната инвестиция. "Бахаа Харири, син на убития Ливански министър-председател Рафик Харири, пък се е насочил към корпоративните облигации.

Няколко от милиардите също така изразяват опасения по отношение на правителствените разходи и задължения в отговор на въпроса за най-големите опасности за световната икономика.

"Банките трябва да започнат да отпускат заеми. В момента икономиката се спъва," казва магнатът в сферата на недвижимите имоти Доналд Тръмп. "Това създава ситуация, при която страхът замества здравия разум и това се отразява в световен мащаб."

Няколко от милиардерите дават високи оценки за свършената от президента на САЩ Барак Обама работа за сега. Повече от участниците обаче не са така щедри. Тръмп дава оценка „добър 4" на Обама, докато фармацевтичният магнат Стюърт Рар му пише "Слаб 2-"

Що се отнася до най-мъдрата покупка, която някога са правили, индийският милиардер Гаутам Адани казва, че това са първите диаманти, които купува като тийнейджър и по-късно продава по улиците на Мумбай. "Това беше най-добрата ми покупка, тъй като тя ми даде увереност, че мога да сключвам сделки," казва Адани.

В същото време фармацевтичният магнат Р. Дж. Кърк казва, че трудно може да се сети за по-добра покупка от записите на „Голдберг вариации" на пианиста Глен Гулд. Според Кърк тази музика може „почти сигурно да осигури години на неизмеримо ценно удоволствие на всеки, който има желание да вложи време и усилия, за да слуша."

Едно нещо, за което повечето от тези магнати са единодушни е, че: Няма друга работа, която биха искали да вършат, освен да бъдат себе си и да ръководят собствения си бизнес.

Има и изключения в отговора на въпроса за мечтаната работа. Синг и Харири казват, че ако биха могли да правят нещо биха искали да оглавят една добре известна технологична компания в Калифорния, вероятно защото тя е една от най-готините креативни компании в света. Сещате се, тази, която милиардерът с черното поло Стив Джобс в момента управлява - Apple.