25 любопитни факта, които не е задължително да знаете, но с които със сигурност ще впечатлите останалите

1. Синьо = пари

Във Великобритания най-богати са хората, които живеят в къщи, боядисани в синьо. Собственикът на синя къща печели по 38 000 лири годишно. А най-бедни са британците, живеещи в зелени къщи- те печелят средно по 13 000 лири годишно.

2. Странен тест

Преди да пусне мъж леглото си, руската императрица Екатерина II Велика го е подлагала на секс-тест в „комитет" от 6 придворни дами. Но не за да разбере дали е добър любовник, а за да е сигурна, че не е болен от сифилис.

3. Пчели на война

По време на Първата световна война, при първата битка на африканска земя в днешна Танзания, на 5 ноември 1914 г. 800-те войници на Паул фон Летоф-Форбек побеждават десет пъти по-голям британски отряд. Причината - няколко рояка пчели попадат между фронтовете и нападат англичаните.

4. Душата в боба

Според гръцкия философ и математик Питагор храненето с боб е било равносилно на убийство. Той е бил убеден, че в бобовите зърна се прераждат човешки души.

5. Кой помни най-добре

Жените имат по-добра памет от мъжете, твърдят шведски учени. Жените могат да помнят по-дълго и по-точно миризми, картини, лица и случки.

6. Сойката преди слона

Най-добрата памет сред животните има определено канадската сойка. През есента тя складира борови семенца на 7000 различни места. А през зимата се връща до всичките си скривалища и се храни със семенцата.

7. Мъник

Най-малката книга в света е с размери 2.4 на 2.9 мм. Издадена е в Лайпциг и съдържа азбуката под формата на рисунки.

8. Буквеност

Средната дължина на думите в испанския, италианския, френския, и английския език е почти еднаква - между 4.4 и 4.5 букви. В немския език обаче средната дължина на думите е 5.9 букви.

9. Рекордьор

Най-голямата камбана в света се намира в московския Кремъл. Тя тежи 200 000 кг.

10. Пирамиди

Най-голямата пирамида в света се намира не в Египет, а в Мексико. Пирамидата в близост до градчето Чолула е висока 54 метра, но основата й е доста по-голяма от тази на Хеопсовата пирамида в Египет. Обемът й е с около 30% по-голям от този на египетската.

11. Гъбите

Никой не знае колко вида гъби съществуват по света. Според предположенията на експерти те може да са от 100 хиляди до 1 милион.

12. Високо, високо

9740 метра - това е най-голямата височина, на която се е издигало хвърчило. Рекордът е бил поставен на 1 август 1919 г. в Берлин.

13. Измамени

На 12 август 1911 г. картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза" е била открадната от Лувъра. Няколко месеца по-късно 6 американци платили на един „укривател" 300 хил. долара, за да получат картината. Разбира се нито един от тях не е получил истинската „Мона Лиза".

14. Калорийна бомба

В последните години от живота си Елвис Пресли се е хранел предимно с 30-сантиметров сандвич от франзела, намазана с фъстъчено масло и ягодов мармалад, а и с няколко парченца бекон отгоре. На ден е изяждал поне по 2 такива сандвича, като всеки от тях е имал по 4000 калории.

15. Кожа v кости

Кожата на един 80-килограмов човек тежи 5 кг. (златното правило: телесното тегло делено на 16). Тя е по-тежка от костите на човека. Скелетът на 80-килограмов човек тежи едва 4.5 кг.

16. Кой е там?

На шимпанзетата им е нужен един ден, за да разберат, че образът, който виждат в огледалото, е техният. Орангутаните го осъзнават след три дни, а горилите след 5. Останалите животни въобще не успяват да го проумеят.

17. Жените си падат по...

За жената най-атрактивната мъжка професия е тази на лекаря, следвана от архитекта и журналиста. На четвърто място се нарежда научният работник, а на пето - мениджърът. Дърводелецът не е споменат в класацията.

18. Неоправдани

От всички антични култури в гръцката жените са имали най-малко права. В Египет, Персийската империя или Вавилония жените са можели да притежават имущество, да търгуват, та дори да заемат трона. В древна Гърция жените са можели само да раждат деца.

19. 10 гр = 25 км

Златото е изключително разтеглив метал. 10 грама от благородния метал могат да бъдат опънати под формата на 25-километрова нишка.

20. Мамут

През 1952 г. на пазара се появява първата микровълнова печка. Името й било „мамут" и е била висока цели 2 м.

21. Изумително

Един сперматозоид на плодовата мушица Дрозофила достига дължина до 5.8 мм, т.е. хиляда пъти по-дълъг от оплождащата клетка на мъжа. Впечатляващо е, че самата мушица е дълга 3 мм.

22. Кой е първи?

Още през 1844 г., т.е. 15 години преди Дарвин, в Англия се е появила книга от анонимен автор, който твърдял, че е много вероятно човекът да произлиза от маймуната. 40 години по-късно тайната е била разкрита: автор на книгата е бил Робърт Чамбърс, по професия издател на библии. Всъщност, за еволюция Дарвин говори чак в 6-то издание на своята книга „Произход на видовете".

23. Едно след друго

Когато заспиваме способностите ни за възприемане ни напускат в следния ред: зрение, вкус, обоняние, допир, слух. В същия ред както и при човешката смърт.

24. Зимни бебета

Децата, заченати през зимата са по-интелигентни от останалите. Това става ясно от тестовете за интелигентност, проведени сред няколко хиляди германски деца.

25. Лунно богатство

Луната не само, че се върти около Земята, а и се отдалечава от нея. На година разстоянието между Земята и Луната нараства с около 3.5 см.

Източник: DW