Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че цените на тока, газта и парното не могат да се замразят, защото няма законово основание за това. Може обаче да се обсъжда задържането на всички разходи на енергийните компании и по този начин да се повлияе върху запазването на цените.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъден въпросът за задържането на цените на енергоносителите, за което настояват синдикати и работодатели.

Ако за цената на природния газ се постигне поносимо увеличение, ще има и минимално поскъпване на парното или изобщо няма да се увеличава цената на топлоенергията, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той увери, че ще се търси възможност увеличението да е минимално, дори по-малко от съобщеното вече поскъпване с 15%. Но това ще стане, ако комисията има съдействие от принципала на „Булгаргаз" - Българският енергиен холдинг.

Поскъпването на тока е предвидено от 1 юли. ДКЕВР очаква предложенията на енергийните дружества. Комисията е дала инструкции на компаниите да намалят до минимум всички разходи, които няма да засегнат качеството на снабдяването. Чрез ограничаване на тези разходи ще има и минимално увеличаване на цената на тока.

Днес в 14.00 часа ще има заседание на Обществения консултативен съвет към ДКЕВР, на което също ще се обсъждат възможностите за запазване или минимално поскъпване на енергоносителите.

Там ще присъства и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева, а заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество продължава с обсъждането на другите антикризисни мерки, които предлагат синдикати и работодатели.

Източник: БНР