КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорично против увеличаването на цените на парното, както и увеличаване на ставката на ДДС с 2%, заявиха лидерите на двата синдиката след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в МС.

На днешната среща са обсъждани и мерките, отнасящи се до приходната част на бюджета. Повишаването на ДДС не е било обсъждано, но въпреки това синдикатите изразиха мнението си. Ние продължаваме да отстояваме разписаната мярка за замразяване на цените на газта, на тока, на парното и на водата, категоричен беше лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Няма мотивация от гледна точка на международна конюнктура за вдигането на газа. 15% е страшно рязко, това означава практическо умъртвяване на машиностроенето, металургията, заводите за производство на торове, каза още той.

По спиралата на кризата сме - надолу и навътре и не бива да се правят резки движения, допълни Христов.

От КНСБ са предложили схема чрез вътрешни ресурси Българския енергиен холдинг да омекоти ценовия удар от увеличението на цената на природния газ. Заради това днес изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева ще участва в заседанието на ДКЕВР.

"Много тежък сблъсък имахме с ДКЕВР. Има ресурс, има и възможности да може поне до края на годината да няма повишаване на цените, защото това ще удари по джоба на всички", категоричен беше президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. "Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев го направихме на луд", допълни той. Той попита Семерджиев чрез медиите защо сега след като един барел петрол се търгува за 75 долара, сметката показва, че трябва да плащаме много повече, както и защо ТЕЦ-вете продават ток на много различни цени. Ако трябва - да се промени нормативната уредба, иначе тази комисия се оказва като Светия синод, избран на четвъртия Вселенски събор и никой не може да им каже нищо, коментира Тренчев.

Решихме да се прередактират текстовете, така че да може да се раздвижи усвояването на евросредствата, обясни лидерът на КТ "Подкрепа". Той изтъкна, че процедурите за кандидатстване за финансиране от ЕС са много тромави и съществува идея до края на април новият министър за еврофондовете да подготви материал, в който да се опише какви промени се налагат относно подобряване на усвояването на средствата.

Днес се е говорило и за концесии и за приватизации. , които отлежават. Само в МОСВ има огромен списък с искания за концесии, а ние искаме рязко форсиране на тези концесии, изтъкна Тренчев.

КТ "Подкрепа" предлагат специална бланка, с която да се променят нормативните документи и така да се възпрепятства източването на ДДС. Според Желязко Христов увеличаване на ДДС значи пак бедните да платят кризата, пак средните да платят кризата и нова криза, продължаване на намаляването на потреблението и драма за развитието на търговските отношения.

Час по -скоро трябва да има емисии на дълг, емисии по Протокола от Киото - това е останалата надежда за малка глътка въздух за българската държава, категоричен бе Христов. Няма да отстъпим от намаляване на доходите с нова стъпка на държавни и общински служители, няма да отстъпим пред идеи за вдигане на вноски без компенсации. Тази мярка не е фискална, сподели още той.

В петък на синдикатите ще бъде представен модел на анекс, който ще се сключи с фирмите, към които бюджетът има задължения, за да може приоритетно да се изплатят средствата към тези фирми, когато има средства в бюджета. Става въпрос най-вече за договорите по обществените поръчки, като по всяка вероятност те са на обща стойност около 600 милиона лева.

В петък от 9:30 ще е и следващото заседание на тристранния съвет, като тогава по всяка вероятност ще се обсъжда и увеличението на ДДС - ставката. Утре ще има заседание на експертно равнище, на което ще се уточнят някои позиции. Работата на НСТС ще продължи и събота и неделя, според Желязко Христов.

Източник: БГНЕС