Таванът на заплащането на лекари и директори на държавни болници да бъде 3 500 лева, препоръчва министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Той е препоръчал да бъдат преработени вътрешните правила за образуването на заплатите в болниците.

По думите му възнаграждения от близо 20 хиляди лева са вземали 15 до 20 лекари в десетина болници.

В справката, която министър Нанев е получил, той е видял заплати от 15-20 хиляди лева, но такива заплати са получавали много малко лекари.

"В „Света Екатерина", в „Свети Георги" в Пловдив, може би, в други университетски болници, където има инвазивна кардиология, но пак казвам, това са много малко хора, на база, за мен, на една несправедлива методика за разпределение по вътрешни правила. Тези вътрешни правила трябва да бъдат така направени, че да има съответствие в заплащането и на другите министерства, сиреч по други специалности," посочи Божидар Нанев.

"Това не означава, че те не трябва да получават високи заплати. Напротив. Всеки трябва да получава достатъчно добра заплата, но не може една заплата да се формира на базата на клинична пътека, която включва и консумативи, и материали. Тъй като, ако заплащането по една клинична пътека включва и консумативи и материали, няма място да се смята, че трудът трябва да бъде заплащан по този начин," добави здравният министър.

Източник: БНР