Българските национали, които се състезават в „А" група, играят на стадион с паднала от само себе си трибуна. Стадион с писта от камъни, които феновете хвърлят по играчите. Стадион, на който няма тоалетни, а феновете се облекчават зад трибуните.

Това са само част от особеностите на съоръженията, където се играе футбол от българската „А" група. Всички те имат лиценз, даден им по съвършено неясни критерии от Българския футболен съюз.

И, ако калните терени правят българския футбол комичен, то в липсата на сигурност за зрителите няма нищо забавно.

Според експертиза, направена на стадион „Локомотив" в София през ноември 2006 година, са установени „достатъчно данни, даващи основание да се счита, че има нарушаване на проектната експлоатационна сигурност на козирката на стадион „Локомотив".

Документът, с който разполага bTV, е изготвен от двама архитекти и двама инженери, един от които старши научен сътрудник, първа степен. Тяхното заключение гласи, че „при авария са възможни многобройни човешки жертви и значителни икономически и социални загуби".

Експертите установяват корозия и влошено състояние на стоманените въжета, които държат 20-тонната козирка на стадион „Локомотив". Снимките, които виждате в материала, са заснети от инженерите през 2006. На снимките, направени от експертите се вижда, че на покрива на козирката са се образували неравности, в които се събира вода. Освен, че водата ускорява процеса на корозия, тя дава допълнителна тежест на козирката.

През 2007 година се прави подробна техническа експертиза на въжетата, които държат козирката.

Установява се, че те все още имат необходимата здравина, но процеса на корозия е напреднал. Експертизата препоръчва се в рамките на 3 до 6 месеца да бъде направено антикорозионно третиране. В противен случай могат да настъпят необратими процеси, които да доведат до увреждане на конструкцията. Техническата експертиза през 2007 година препоръчва:

Да се ограничи достъпа на хора под козирката в случаите на значителни натоварвания от атмосферни въздействия - валежи от дъжд и сняг с интензивност над 30 л. на кв.м. за час; ветрово натоварване със скорост на вятъра над 25 м. в сек.

Без каквато и да било реакция след експертизата на стадион „Локомотив" продължава да се играе футбол и да се провеждат големи концерти с до 30 хил. зрители публика. Три години по-късно антикорозионно покритие на въжетата все още не е направено. Според хората от спортния клуб козирката все още не е опасна:

"Тази козирка на този етап, т.е въжетата са годни да издържат на натоварванията. Така, както е записано и в доклада", коментира Драган Стоянов - строителен експерт спортна база „Локомотив".

В доклада е записано, че въжетата все още имат необходимата здравина, но са започнали корозионни процеси. Там се препоръчва незабавна обработка на въжетата от 3 до 6 месеца. От тогава са минали три години. Никой не може да каже колко работа е свършила ръждата през тези години.

От спортното дружество "Локомотив" нееднократно са търсили помощ от собственика на стадиона - държавата.

"Имаме предписание за поддръжка на козирката и на въжетата. Писали сме, но досега средства няма от никъде. Знаете какво е състоянието на държавата. Явно то рефлектира и при нас. Обръщали сме се към Министерство на спорта от 2006 година насам, правили сме две експертизи.

Дали сме общата стойност на ремонтите и се надяваме правителството да се обърне към всички стадиони с лице", коментира Владимир Аврионов - председател на СК „Локомотив"

За ремонта на стоманените въжета на стадиона са необходими 270 хил. лева. Въпреки всички експертизи и въпреки никаквите мерки взети за сигурността на козирката там ще има тълпа от хора и силни вибрации.

През 2006 година стадион „Локомотив" даде сигнал на своя стопанин - държавата, че нещо не е наред. По време на мач на „Локо" (София) срещу варненския „Черно море" огромна ламарина се откъсна от козирката и падна върху седалките. Тогава ламарината не отряза ничия глава, защото на 30-хилядния стадион имаше едва 150 зрители.

Дали падналата ламарина през 2004 г. и експертизите от 2006 и 2007 са достатъчни сигнали за да реши държавата да ремонтира стадион „Локомотив"? Засега изглежда, че решенията са оставени на съдбата.

Източник: bTV