Много германски авиокомпании и туроператори регистрират през последните седмици спад в желанието на германските туристи да пътуват за Гърция, стана известно днес.

Тази тенденция се забелязва успоредно с дебатите около бюджетната криза в Гърция и нееднократно изразеното от Берлин твърдо нежелание да участва в спасяването на гръцките финанси.

Тенденцията е по-ярко изразена при посещенията с цел туризъм, отколкото в бизнес-пътуванията. Ръководителят на втората по големина авиокомпания Еър Берлин Йоахим Хунолд спомена за "масов спад" в резервациите за полети до Гърция. "Гърция ни създава много грижи", посочи той. Тази тенденция може дори да се отрази на годишните резултати според Еър Берлин, която обслужва 20-ина дестинации в Гърция. Туристическият клон на групата REWE също регистрира спад в интереса към Гърция.

"Факт е, че през последните 3 седмици потребителят се колебае, резервациите са слаби", посочи пред АФП говорителката Даниела Зауервалд, но не спомена конкретни числа. При най-големия туроператор TUI и авиопревозвача Луфтханза обаче подобна тенденция не се забелязвала.

Източник: БГНЕС