Над 400 обекта собственост на "Войнтех" ЕООД са били разпродадени, като самолетите, яхтите и техниката са продавани на килограм старо желязо, заяви съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Депутатът от ГЕРБ съобщи, че от партията искат Военната прокуратура да се самосезира заради злоупотребите с продажби на военни имоти от предишните правителства. Днес на обиколката която предприеха от партията в Габрово, където са и част от продадените военни имоти Велчев коментира, че до сега който е идвал на власт е премълчавал сделките и нередности на предишните кабинети.

Летището на Габрово, чиято писта е дълга 1.5 километра е било продадено за 425 000 лева през 2007 година. Продажбата е станала с пряко договаряне без да има информация за купувача. Теренът, върху който е било разположено летището, е бил собственост на организацията. "Войнтех", която се е занимавала с подготовка на младежи за военно обучение.

Организацията е разполагала с над 30 морски бази, над 200 яхти, 17 летища, които са разполагали с над 120 самолети и автомобилни школи с над 3000 автомобила.

"Всичко това се унищожава в момента в който предишното правителство на тройната коалиция гласува закона за военното обучение", коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ. Той уточни, че дружеството е ликвидирано през миналата година. Един самолет е продаван за 2000 лева. Велчев даде пример със злоупотребите и при продажбата на летище Божурище, чийто терен от 1100 дка е бил заменен за 106 апартамента, които в последствие са се оказали негодни за живеене.

Източник: БГНЕС