Специалистите по компютърна безопасност на американската компания Symantec определиха световната столица на кибермошеничеството. Анализаторите са проверили източника на 12 млрд. заразени писма, от които се установило, че всяко трето писмо е пратено от сървър в Китай, пише The Times.

Румъния е втора с 21.1% от заразените писма. При това румънските хакери се занимават основно с чисто комерсиално мошеничество, докато китайските хакери по-често преследват политически цели.

Трети и четвърти с по около 12% всяка са САЩ и Великобритания.

При това четири от пет китайски заразени писма идват от град Шаосин, провинция Чжецзян. В световен мащаб на този град се падат 21.3% от заразените писма. Най-често те са пратени от политически дисиденти или обществени дейци, настроени опозиционно спрямо политиката на управляващата Комунистическа пария.

В Symantec обаче смятат, че част от дейността на китайските хакери среща подкрепата на китайските власти, които официално отричат съпричастността си.

Компанията по компютърна безопасност Symantec беше наета от Google за разследването на хакерските атаки, довели до изтеглянето от китайския пазар.

Експертите отбелязват, че за разлика от спамърите, кибермошениците не ви заливат с писма с натрапчиви реклами и изпращат писма на определени адреси и и в малки количества. Обикновено изглеждат като обичайна кореспонденция с прикачен файл, в който именно е вирусът.

Крайната цел е заразяване на компютъра с Троянски кон и подобни с цел шпионаж и краба на данни.