Саудитска Арабия може да увеличи дневния добив на петрол с 4.5 милиона барела до 12 милиона барела след излизането на световната икономика от настоящата криза, заяви министърът на петрола и минералните ресурси на кралството Али ал-Нуайми.

Той е в мексиканския град Канкун, където днес се открива Международен енергиен форум. "Търсенето на петрола започва постепенно да расте на световните пазари", подчерта ал Нуайми. Той отбеляза, че цена на барела в диапазона 70-80 долара е "идеалната" в днешните условия. "Файненшъл Таймс" съобщава, позовавайки се на подготвените от ОПЕК документи за форума, че "цена на барел петрол между 70-80 долара може да се запази в течение на следващите 10 години на световния петролен пазар".

Това равнище на цените ще позволи, според ръководителите на картела, да се понижи привлекателността на инвестициите в алтернативните източници на енергия.

В аналитичния доклад на ОПЕК е направен извода, че "в близкото десетилетие ценовият диапазон ще бъде 70-80 долара за барел, а в дългосрочна перспектива ще остана на нивата от 70-100 долара.

Източник: БГНЕС