Независимо, че бирата се смята за мъжко питие, най-новите проучвания показват, че жената е изиграла решаваща роля в историята на тази напитка. Това твърди британската изследователка Джейн Пейтън, която се позовава на резултатите от най-новите изследвания.

"Жената е създала бирата и доста дълго време само на нежния пол е било разрешен достъпа до пивоварните и консумирането на бира", казва Джейн Петън.

Според нея до преди 200 г. бирата се смятала за храна и като такава е била под "компетенцията" на жената.

Също така преди 7000 г. в Месопотамия единствено на жените е било позволено да произвеждат бира и да ръководят бирариите, а напитката се смятала за дар от боговете. И в скандинавската и в английската култура, жените били тези които правили бирата и тя е била особено популярна сред женското население.

Има данни, че и кралица Елизабет І редовно закусвала с бира.

С промишлената революция се променя начина на производство на тази най-стара алкохолна напитка, а това от своя страна намалява и ролята на жената в производството и с времето това е забравено.

"Ясно ми е, че мъжете ще се шокират когато чуят това, но за бирата трябва да благодарят на жената", казва в заключение Пейтън.

Източник: БГНЕС