Първото тримесечие е вече в историята. Логично е да си зададем въпроса какво се случи и сега накъде?

Всъщност, индексите са на стартово ниво. Индексът на сините чипове SOFIX към момента е на нивото си от края на миналата година. Тоест, имаме едно нулево тримесечие. Тримесечие, което можем да характеризираме с вяла търговия и липса на съществени изменения.

И това се случва в период, когато почти всички световните пазари регистрираха силно повишение. В момент, когато световната икономика прояви трайни признаци на възстановяване от кризата и когатo инвеститорите отново станаха, като че ли гладни за рискови активи.

Украинският PFTS, с който преди няколко години родните индекси често се съревноваваха за приза най-повишаващ се индекс за година или тримесечие, изригна. Той се превърна в най-повишаващ се индекс от началото на годината с повишение от близо 70%.

От дъното си за последната една година, постигнато на трети април при ниво от 247.54 пункта до момента, повишението му възлиза на 279%.

За сравнение SOFIX се е повишил до момента със скромните близо 46% за последната една година и с 63% от дъното си, което бе около средата на февруари миналата година.

Разбира се, когато се говори за изоставащ ръст, трябва да се сравни и спадът, който индексите са регистрирали от върховете си до своето дъно. За украинския индекс това са 79%, а за българския близо 87%.

Интересно е да се подчертае и друг факт. Към момента украинският индекс е едва на 20.5% от върха си, докато родният конкурент (който определено вече не е такъв) е на цели 78% от върха си.

По-лошото е, че българският индекс на „сините чипове" стои не така добре не само до първенеца по ръст, но и до останалите индекси на развиващите се пазари.

И това ни го показва едно сравнение с Румъния, с която се смяташе, че вървим ръка за ръка още от влизането си в ЕС. И докато на румънците им бе изключително трудно да се конкурират с нас по ръстове преди три години, то определено ни изпреварват в своето възстановяване.

От върха до дъното понижението на индекса ВЕТ-С, аналог на SOFIX е 83%. От дъното си до момента ръстът на индекса възлиза на 88%, като той към момента е на 58% от върха си. Или бие ни по всички показатели.

Изводът, който можем да направим в момент, когато световните индекси са при няколкогодишен връх и със сериозен ръст от дъната си преди година е, че или те избързват с повишението си, или ние изоставаме.

И докато може да твърдим, с доста голяма доза увереност, че световните пазари се доближават до понятието за ефективни пазари, то второто твърдение е по-вероятно.

Станете наш почитател във Facebook