Малко са технологичните воини, които разделят любителите на технологиите както борбата между марката Mac на Apple и стандартният PC и съответните рекламни кампании за двата продукта. Какво може да се каже за технологичните предпочитания на ултра богатите обаче?

В неформално проучване на сп. Forbes сред световни милиардери много от тях вземат страната на Стив Джобс, изтъквайки като причина хубавият дизайн и по-лесното използване на продуктите на Apple.

Ето и какви компютри предпочитат някои от най-богатите хора в света:

Карлос Слим Хелу

Състояние: 53.5 млрд. долара

Mac или PC: Mac

Новия крал на богаташите заявява пред ABC News, че не разполага с компютър, нито пък ползва такъв. Мексиканският телекомуникационен магнат обаче може би има симпатии към Apple. Технологичен блог в Аржентина информира през 2008 г., че Хелу е подарил на президента на страната Кристина Фернандез, лапотоп MacBook Air при визитата си.

Бил Гейтс

Състояние: 53 млрд. долара

Mac или PC: PC

Съоснователят и председател на Microsoft вероятно е най-iзвестният потребител на PC в света.

Лари Елисън

Състояние: 28 млрд. долара

Mac или PC: Mac

Представителите на Елисън отказват коментар, но съперничеството на основателя на Oracle с Бил Гейтс от Microsoft и приятелството му със Стив Джобс от Apple, който е фотограф на сватбата на Елисън през 2004 г., вероятно го нарежда в отбора на потребителите на Mac.

Стив Балмър

Състояние: 14.5 млрд. долара

Mac или PC: PC

Не е изненада, че ръководителят на Microsoft не е почитател на продуктите на Apple. По време на среща на компанията през миналата година служител на Microsoft се осмелява да използва своя iPhone, за да направи снимка на Балмър. Последният сграбчва телефона от ръцете на служителя и имитира стъпкването му пред хиляди други служители. Балмър обаче е по-сдържан, когато през януари е заснет как подписва лаптопа MacBook Pro на студент.

Марк Зукерберг

Състояние: 4 млрд. долара

Mac или PC: Mac

От екипа на Зукерберг отказват коментар по темата, но основателят на Facebook и най-млад милиардер в света е заснеман много кратно на различни събития с компютър, който прилича на MacBook Pro.

Ричард Брансън

Състояние: 4 млрд. долара

Mac или PC: и двата

Брансън все още не е пуснал своя марка компютри Branson Virgin, така че няма причина да бъде придирчив в случая. Харизматичният милиардер работи с PC-та в офиса си, но има и няколко Mac-а в дома си на частния си остров, които са за лична и семейна употреба.

Пиер Омидяр

Състояние: 5.2 млрд. долара

Mac или PC: Mac

Основателят и председател на eBay е очарован от мощта и красотата на продуктите на Apple. В момента той ползва MacBook Air, докато работи по последния си проект за онлайн новини наречен Peer News.

Джеймс Джанард

Състояние: 3 млрд. долара

Mac или PC: Mac

Основателят на компанията, която стои зад легендарните слънчеви очила Oakley, е голям почитател на Mac. Джанрд казва, че работи само с Mac от 1984 г. когато първият компютър Macintosh излиза на пазара.

Марк Кюбън

Състояние: 2.4 млрд. долара

Mac или PC: и двата

Кюбън си е направил предварителна поръчка за новия iPad и е добре известен с омразата си към Windows Vista наричайки операционната система „катастрофа" през 2007 г. Собственикът на баскетболният отбор от НБА Далас Маверикс обаче може би е подобрил отношенията си с Microsoft след излизането на Windows 7. Кюбър използва настолен компютър Hewlett-Packard вкъщи и лаптоп MacBook Air докато пътува.