Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха днес в Прага нов договор СТАРТ за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия, предвиждащ значителни съкращения на ядрените арсенали на двете страни.

В Испанската зала на Пражкия замък двамата лидери парафираха текста, сключен след многомесечни трудни преговори в Женева. Москва и Вашингтон се задължават да намалят броя на своите ядрени заряди до 1550 за всяка страна, или със 75% спрямо лимита на СТАРТ-1, подписан пред 1991 г., който изтече в края на 2009 г.

Договорът трябва да бъде ратифициран от руския парламент и от американския Сенат. Днешният ден е важен повратен момент за ядрената сигурност и неразпространяването на ядреното оръжие и за руско-американските отношения, заяви Обама. Медведев приветства подписването като историческо събитие, което ще постави началото на нова глава на сътрудничество между двете държави.

Какво предвижда новият договор за стратегическите нападателни оръжия

Той ще смени договора СТАРТ-1 от 31 юли 1999 г., който изтече на 5 декември миналата година.

Влизането в сила на новия документ ще прекрати действието на московския договор за съкращаване на стратегическите нападателни потенциали от 24 май 2002 г.

Официалното наименование на новия документ е Договор между Съединените американски щати и Руската федерация за мерки с цел по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Той е разработен с оглед на съвместните руско-американски изявления и документи по въпросите на стратегическите оръжия, приети на преговорите между двамата държавни лидери в Лондон през април и в Москва през юли миналата година.

Споразумението представлява обемист пакет от документи (над 160 страници), който включва самия договор, клаузи, които го конкретизират, и протокол, който регламентира реда за неговото изпълнение, както и технически приложения към протокола. Протоколът и приложенията са неразделна част от договора и имат същата юридическа сила.

Източник: bTV