Румъния е усвоила над 10% от еврофондовете, отпуснати в периода 2007-2009 г., като общата стойност на одобрените проекти в този период е била 8.4 млрд. евро, се посочва в доклад на Европейската комисия, цитиран от отдела по европейските въпроси към румънското правителство, предаде Аджерпрес.

В съобщението се посочва, че Румъния е установила като основни причини за забавянето при усвояването на еврофондовете намалената ефективност на администрацията, както и протичащите процеси на вътрешната й реорганизация.

Според цитирания източник на нивото на ЕС от 2007 г., след период от около 18 месеца на активно прилагане, стойността на селектираните проекти е надвишила 93 млрд. евро.

Тази сума представлява 27 процента от общата стойност на отпуснатите фондове за периода 2007-2013 г., съгласно данни, представени от Европейската комисия в края на март, посочва Аджерпрес.

През февруари председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев (ГЕРБ) съобщи, че само 1.3% от всички договорени за България средства от ЕС са разплатени.

Прогнозата е равнището на усвояване на средства от еврофондове за тази година да бъде 5%.

Според ръководителя на Секретариата към Съвета за управление на средствата от ЕС Юлияна Николова тези 5% ще бъдат недостатъчни. По изплатени средства от ЕС България се нарежда на 15-о място, а по усвояемост - на 20-а позиция, каза Николова.

Източник: БГНЕС