Всеки ден използваме най-различни вещи, често без да си даваме сметка, че нещо подобно на тях може да струва много, наистина много. И дори да се окаже най-скъпото от своя вид в света. Никой не може да предвиди кой предмет и след колко време ще стане безумно известен и скъп. Но когато това се случи, със сигурност за него узнават всички.

Същото се случва със запалката "Зипо", пусната на пазара в началото на 1933 г. Тя е първата запалка на компанията и се търси много от колекционери, затова Айра Пилософф на 12 юли 1998 г. продава своя екземпляр за цели 10 000 долара.

В света за скъпи и уникални се смятат не само старинните вещи, пуснати в ограничени количества, но и скъпоценностите - все пак диамантите са вечни, както се пее в една известна песен...

Най-скъпата запалка към днешна дата е Ligne 2 Champagne lighter - 74 000 долара изработена от 180-каратово бяло злато и инкрустирана с 4658 диаманта. Дали този рекорд ще издържи дълго? Зависи след колко време ще се появи същият предмет, обсипан с повече скъпоценности...

Да се подобри рекордът на най-скъпия нож обаче, ще бъде доста трудно. За производството на "Звездите на Изтока", поръчан от японски бизнесмен на известния майстор на хладно оръжие Бъстър Варенски, отишли 20 години работа на майстора и неговата жена Джулия.

Изкован ръчно от 180-каратово злато, ножът е украсен с 10 диаманта от 5 карата и 153 изумруда 10 карата. И въпреки че металът, от който е направен, е доста мек и не става много за оръжие, тази играчка с цена 2.1 млн. долара превъзхожда всички обикновени ножове.

Дори играчките понякога са доста скъпи удоволствия. Става дума за такива като кубчето на Рубик на цена от 1.5 млн. долара. Играчката е създадена от компанията "Даймънд Катърс Интернешънъл" за 15-годишнината на кубчето на унгарския изобретател. Изработено е от 22.5-каратови аметисти, 34-каратови рубини, 34-каратови изумруди и злато с проба 750.

Същата компания изработва от платина и най-скъпата шайба за хокей на стойност 1 млн. долара. Високата цена е постигната благодарение на 733 скъпоценни камъка, включително 171 карата диаманти и изумруди с тегло 4 карата. Най-скъпият пъзел в света е изработен по поръчка на Стив Ричардсън от Норидж през юни 1999 г.

Всеки набор съдържа 2640 елемента и струва 14 500 долара. А най-скъпата игра "Монополи", естествено, отново е украсена със скъпоценни камъни. Полето за игра е направено от 24-каратово злато, а местата на полето са обозначени с 42 диаманта.

Цялата тази красота е създадена от бижутера Сидни Мобел през 1988 г. и струва 2 млн. долара. Очевидно семейното забавление е само за доста състоятелни хора...

Източник: в. Стандарт