Много скоро Перник може да се прочуе с Шейх сити. Вилно селище с 35 еднофамилни къщи трябва да се появи край село Рударци. Те ще бъдат построени върху 6 дка, закупени от шейха на Кувейт Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах.

Това съобщи шефът на камарата на инженерите в Перник Цветко Тужаров. Той е посредник на регистрираната в България фирма "Юниестейд", която се грижи за инвестициите на шейха. Кувейт ще инвестира 25 милиона евро в проекта в Рударци.

Теренът е избран заради близостта му до Витоша и до София, както и заради минералните извори. Всички къщи ще бъдат продадени на богати бизнесмени от Кувейт, за да карат ски в България през зимните си ваканции.

Кварталът ще изникне върху поляните по пътя за бившата резиденция на Тодор Живков. По проект се предвижда да има КПП на входа и административна сграда, където чиновници ще се грижат за управление на имотите в селището, за почистване и озеленяване. 6-те дка са купени от частни собственици. Местните не издават колко са забогатели от сделката, но нито един не е възроптал срещу предложената му цена.

Арабите от 6 години имат готовност да похарчат пари у нас, но досега ги спъва проблемът с водоснабдяването. Рударци е пренаселено от столични виладжии и водата не стига за всички. Хората на шейха са били навити дори да финансират чисто нов водопровод за цялото село, но заради необясним отпор на местните идеята е пропаднала.

След дълги преговори е постигнато споразумение с пернишкото "ВиК" да се пуснат тръби до Перник, за да се захрани ваканционното селище директно от централния градски водопровод, обясни главният архитект Михаил Михайлов. Ако това се осъществи, ще падне последната пречка пред проекта и той ще получи разрешение за строеж.

Така ще запазим инвестицията, за която вече точат зъби и румънците. Комшиите вече са хвърлили око на крупната инвестиция и ухажват паралиите от Кувейт. Предложени са им 100 дка край Букурещ. Земите се дават безвъзмездно от държавата само и само в страната да влязат поданиците на емира и да харчат там парите си. Засега обаче "Юниестейд" продължава да работи по BG проекта.

Това е второто ваканционно селище в южния склон на Витоша. Преди време край село Кладница бе вдигнат "Делта хил". Върху 400 дка вече са построени 306 къщички. Повечето от тях са изкупени от родни тузари, които броиха за нов дом между 100 и 200 000 евро.

Екоселището ще разполага със собствена забавачка, супермаркет, ресторант и дори автомивка. Строежът позлати кладничани. За пустеещите ниви те прибраха тлъсти пачки и сега селото е известно в Пернишко с луксозните си коли и превърнатите в палати къщи на местните.

Източник: в. Стандарт