С 3 хилядарки и лиценза си ще трябва да се простят таксиметровите шофьори, които са си позволили да преметнат свой клиент, като го обрулят повече от нормалното за дестинацията, която е пропътувал. Всяка община ще определя самостоятелно таван за цените.

Солената глоба за шофьорите, които не се съобразяват с максималните такси, е предложена от правителството в промени в Закона за автомобилните превози, които са внесени за разглеждане в Народното събрание миналата седмица, докато депутатите бяха във великденска ваканция.

От поправките, които трябва да ударят най-вече добилите популярност като "копърките" ментета на таксита с добър имидж, става ясно, че идеята да се спусне таван за цените, на които возят жълтите коли, най-после ще намери реализация, като общинските съвети сами ще определят максималните стойности.

Общинарите ще решават какъв да бъде таванът на начална тарифа при повикване, на всеки изминат километър и на престой на минута. От ДАИ пък ще душат дали таксиджиите шмекеруват и прибират повече от допустимото от своите пътници. Който не спазва ограниченията, ще олеква с 3 хил. лв. Даиджиите ще късат и разрешението му да върти волана на таксито. Те ще бъдат стимулирани с премии за всеки сгащен в нарушение печалбар.

Както е известно, в момента таксиметровите компании сами решават на какви цени да возят своите клиенти, като са длъжни да поставят табели с таксите на стъклата на колите. Шофьорите на най-голямата фирма от бранша "ОК Супер Транс" например прибират по 50 стотинки за повикване.

Още с качването в колата клиентите, които са повикали таксито на адрес, олекват с още 60 първоначална такса. За изминат километър през деня те се бъркат по 59 стотинки, както и по още 18 стотинки за всяка минута, прекарана в чакане в задръствания или на червен светофар. Нощната тарифа пък скача на 70 стотинки.

Според промените, които предлага кабинетът, началната такса въобще не влиза в сметките на министрите, което означава, че може и да отпадне. С ремонта на закона правителството цели да предпази пътниците и от шашмите с броячите, от които са се опарили не една или две жертви.

Именно затова санкцията в размер на 500 лв. ще се налага не само за разпломбиран или нагласен да върти по-бързо апарат, но дори и когато устройството не е включено. Таксиджиите, които не издават бележки на клиентите си, пък рискуват да се бръкнат за това нарушение с цели 1000 лв.

Шефът на ресорната транспортна комисия в парламента Иван Вълков коментира, че депутатите тепърва ще трябва да се запознаят с промените, тъй като в момента са на вълна промени в Закона за движение по пътищата. Очаква се поправките в този закон, които са тежък удар за пияни шофьори и любителите на високите скорости, да влязат в пленарната зала още тази седмица.

Източник: в. Монитор