Представители на ДАНС са влезли в клиентските центрове на електроразпределителното дружество EVN в Бургас, Стара Загора, Кърджали, Ямбол, съобщиха от дружеството. Досега служители на ДАНС са влезли още и в Крумовград и на други места, заяви Йорг Золфелнер, мениджър на EVN за България на извънредна пресконференция по този повод.

Хората от ДАНС търсят доказателства за изпълнението на инвестиционната програма на EVN, но сме учудени, защото няма нужда да си експерт, за да знаеш, че ДАНС се изпраща, когато някой е престъпник, коментира Золфелнер. Според него, ако проверките днес са свързани с регулаторния одит, щеше да е много по-лесно служителите на ДАНС да отидат в ДКЕВР или в централния офис на EVN в Пловдив, където е цялата необходима информация.

Досега мениджмънтът на EVN-България не е получил никакъв официален документ за изпълнението на подобни действия, посочи Золфелнер. ДАНС, ДКЕВР, данъчната институция, са добре дошли и ще получат цялата информация, от която имат нужда, защото както ние работим, очакваме същото и от държавните институции, добави той.

Не е имало изземване на документи при влизането на ДАНС в офисите, уточни Золфелнер. В отговор на въпрос той допълни, че няма никакви притеснения относно изпълнението на инвестиционния план на дружеството. Той посочи също, че ситуацията е била обсъдена с централата на дружеството в Австрия.

Золфелнер заяви, че 70 млн. лв. са одобрените от ДКЕВР оперативни разходи, а дружеството винаги достига до 100-120 млн. лв. разходи годишно. Всъщност харчим повече пари от одобрените от комисията, отбеляза той.

От началото на приватизацията на електроразпределителното дружество EVN е инвестирало 618.4 млн. лв. в подобряване на обслужването на клиентите и в повишаването на сигурността на захранването, добавиха от дружеството. Печалбата всяка година досега е реинвестирана. От приватизирането на енергийното дружество технологичните загуби са намалели от 17 на 12 процента.

Като български фирми, дружествата от групата EVN са внесли в държавния бюджет на България 193.7 млн. лв. под формата на данъци и такси. Планираните инвестиции и ремонти за настоящата година са 180 млн. лв.. Дружеството осигурява над 6000 работни места, 3000 при EVN и 3000 при фирми-подизпълнители.

Източник: бТВ