Всеки, който е гледал Bad Romance на Лейди Гага, не може да не се е впечатлил от ултрамодерните обувки с 30 см ток, дело на Александър Макуин. Според дизайнерите- това не е напразно, а според медиците- не е полезно. Преди да ги обуе ексцентичната певица, три модели отказаха да се качат върху тях заради риска от травми.

И изобщо през последните сезони се наложиха тънките токове над 10 см, платформите, чизмите. А експертите свързват страстта към високите токове с логичния дан, който всеки плаща на рецесията.

Елизабет Семелтах припомня, че хипервисоките токчета изживяват апогея си по време на Голямата депресия през 30-те и се завръщат по време на петролната криза на 70-те. И следователно шансовете за скорошно излизане от кризата са нулеви.

Гротескните, непригодни за обикновения живот токчета всъщност изразяват желанието на жените за бягство от действителността и трудните времена.

А медиците по традиция бързат да убият ентусиазма на дамите, припомняйки, че най-красивите неща често са и най-вредни. За тях общото между обувките на лейди Гага и рецесията са просто болките.