Натрупаният платен годишен отпуск за предходни години да се използва до края на тази година или да се губи. Това предлага правителството. От КНСБ обаче са изчислили, че неизползваният отпуск у нас възлиза на милиард работни дни, което ще доведе автоматично до затваряне на фирми и учреждения и до протести, ако предложението бъде прието.

Че у нас има рекордьори по неизползван с години платен отпуск, се разбра след проверки във висшата администрация преди няколко месеца. В такива случаи губи държавата. Като работодател при прекратяване на трудовия договор тя трябва да осребри неоползотворените от лицето почивни дни. Понякога става дума за обезщетения от порядъка на десетки хиляди лева. В частния сектор, и то по време на криза, картината е съвсем различна.

Във фирма за производство на хляб във Враца работят 50 човека. На никого собствениците не са позволили да трупа платен отпуск с години. „Работодателят е длъжен да осигури в текущата година минимум 50% от полагаемия се платен годишен отпуск на работника, а до средата на следващата година да осигури останалите дни", посочи Ирина Цекова, мениджър на фирмата.

Освен че се позовава на Кодекса на труда, Ирина казва, че невзетата навреме почивка вреди на фирмата. „Тъй като сами сме видели и съзнаваме какво е трудоспособността на работника след използването на платения годишен отпуск", аргументира се Цекова.

Затова, според работодатели като нея, идеята неизползваният отпуск да се изчисти до края на 2010 г., в противен случай да се губи, не е лишена от логика. При добра организация временното отсъствие на част от персонала няма да се отрази на производството. А и няма да се налага впоследствие да се изплащат солидни обезщетения.

По-сериозен е проблемът в сектори като полиция и съд например, където отпускът е 40 дни и ако не е взет навреме, може да се окаже, че служителят ще трябва да излезе в неочаквана и дългосрочна ваканция, ако идеята на управляващите стане факт.

Източник: bTV

Още по темата:

Прехвърляме до 10 дни от отпуската за догодина?

Около 1 млрд. работни дни е неползаният отпуск в България

Колко работят и колко почиват хората по света?