Близо 10 500 пътници не са успели на излетят или да кацнат на летище "София" заради изригването на исландския вулкан. Информацията е на директора на столичната аерогара Пламен Станчев.

За четирите дни, през които се разпространява облакът от пепел, са анулирани над 200 полета. Загубите за летище София възлизат на близо половин милион лева.

Ще можем ли скоро на свой ред да "турим пепел" на вулкана, който предизвика нечувана авио криза?

От ръководството на летище София са по-скоро оптимисти. Те смятат, че е възможно до часове самолетите да летят безпрепядствено над България.

"Поне в момента информацията, която имаме, че атмосферната циркулация е такава, че няма да наложи затваряне на летище София", съобщи Пламен Станчев - изп. директор на летището:

„Към момента обаче полети почти няма и на единственото действащо летище у нас - в София. Повечето от чакащите са тук, не за да пътуват, а само да презаверят билетите си."

Анулиран - това беше най-честият надпис срещу почти всички полети днес на летище София. При тези, при които липсва надпис анаулиран - всъщност също са пректратени, просто компаниите не са подали нужната информация към летището, информира директорът му.

Алтернативното придвижване за тези, които могат да стигнат до желаната дестинация по суша, остават влаковете и автобусите.

Източник: БНТ