Мафиотите, занимаващи се с пране на пари, терористите и тези, които укриват данъци може би трупат банкноти от по 500 евро, тъй като те лесно се крият и транспортират, пише Bloomberg, цитирайки доклад на Централната банка на Италия.

Около 6 млн. евро (8.1 млн. долара) на банкноти от по 500 евро могат да се поберат в пътническа чанта, а 10 млн. евро се събират в 45-сантиметров личен банков сейф, се казва в доклада на банката.

"Голямото разпространение на банкнотите от 500 евро поражда опасения по отношение на борбата с прането на пари и финансирането на терористични организации," според доклада на подразделението за финансово разузнаване на Централната банка на Италия от юни 2009 г. "Парите в брой са идеалният инструмент за нелегални плащанията и придвижвания на средства", а "банкнотата с висок номинал опростява логистичното управление на големи суми пари," според проучването.

Докладът може да засили аргументите в полза на премахването на банкнотата от 500 евро, която има втората най-голяма стойност сред най-търгуваните валути в света. Европейската централна банка преразгледа деноминациите на банкнотите си през 2005 г. и няма планове да променя структурата на валутата си, според говорител на банката. Докладът на Централната банка на Италия може би пък предвещава разделение в ЕЦБ по отношение на основанията за запазването на банкнотата от 500-евро и при следващия преглед на валутата.

Централната банка на Канада изтегли от обръщение банкнотата си от 1 000 канадски долара през 2000 г. като част от борбата срещу прането на пари и организираната престъпност.

Латвийската банкнота от 500 лати (951 долара) е най-ценната в Европа. Банкнотата от 10 000 сингапурски долара (7 248 долара) пък е най-ценната в света, въпреки че се използва рядко. Сред шестте най-търгувани валути най-ценните банкноти са от 500 евро и 1 000 швейцарски франка (939 долара), според Централната банка на Италия. Банкнотата от 100 долара пък е с най-голям номинал в САЩ.

Италия има една от най-големите сиви икономики в Европа, която е на стойност 19% от БВП през 2008 г., или почти 300 млрд. евро, според римския Censis институт. Различните мафиотски организации в Италия, които са най-големите „перачи" на пари в страната, предпочитат банкноти с голям номинал, тъй като по този начин транспортирането на по-големи количества кеш заема по-малко място, според антимафиоти.

Основните мафиотски организации в страната са увеличили печалбата си с 12% до над 78 млрд. евро през миналата година, според групата за борба с рекета SOS Impresa.

Плащанията в брой, които за разлика от кредитните карти или чековете са анонимни, са в основата на 91% от всички транзакции в Италия, в сравнение с 59% във Франция и 78% в Германия, се казва доклада на Централната банка на Италия.

Банкнотите от по 500 евро, които са в обръщение, възлизат на 566 млн., надхвърляйки общото население в Еврозоната, но италианците споделят, че рядко попадат на тях.

От представянето на еврото през 2002 г., броят на банкнотите от по 500 евро в обръщение е нараснал.

Банкнотите от по 50 евро са съставлявали почти 34% от цялата валута в обръщение през 2002 г., в сравнение с 23% дял за банкнотата от 500 евро, според Централната банка на Италия. През февруари тази година банкнотите от по 500 евро са съставлявали 36% от общата стойност на емитираната валута, изпреварвайки по дял банкнотата от 50 евро, която е съставлявала 31% от общата сума, според ECB.

Проучването на Централната банка на Италия показва, че концентрацията на банкноти от по 500 евро на глава от населението е по-голяма в близост до границите на Швейцария и Сан Марино, където законите срещу прането на пари не са толкова строги.

Трафикантите на кокаин от Централна и Южна Америка пък събират банкноти от 500 евро, защото по-лесно се транспортират, според Ръсел Бенсън, директор за Европа и Африка на щатската Агенция за борба с наркотиците.

Един милион долара в банкноти по 100 долара тежат около 10 кг., докато същата сума в банкноти от 500 евро по настоящия обменен курс от около 1.38 долара за евро, тежи около 1.58 кг., казва Бенсън.

Базирани в Европа организации за трафик на наркотици притежават стотици милиони евро незаконни средства от продажбата на наркотици, които трябва да върнат нелегално обратно до мястото, от което са дошли доставките, твърди Бенсън. "Банкнотата от 500 евро продължава да бъде използвана от няколко от тези групи с цел по-лесното изпиране на парите."