Храната в американските училища е наричана с много имена, но група офицери от запаса й дадоха ново определение - заплаха за националната сигурност.

Офицери от групата "Мисия: готовност" твърдят, че заради мазните, висококалорични и пълни с консерванти храни все повече млади американци затлъстяват дотолкова, че стават негодни за военна служба, което създава опасност в бъдеще за въоръжените сили.

Според доклад, публикуван днес, над 9 милиона младежи или 27% от всички американци на възраст между 17 и 24 години са твърде затлъстели, за да служат в армията. Офицерите предлагат да се приеме закон, според който в училищата да се предлага само здравословна храна.

Те признават, че има и други причини младежите да не служат в армията, но проблемите с наднорменото тегло, които се задълбочиха през последните 15 години, днес са основната медицинска причина за непригодност за военна служба.

Въпреки че за всички подразделения на въоръжените сили в момента има достатъчно млади хора, тенденцията към затлъстяване може да промени това, твърди контраадмирал Джеймс Барнет младши, член на "Мисия: готовност". Според него националната сигурност към 2030 г. зависи изключително много от преобръщането на тенденцията към затлъстяване.

Източник: bTV