За последно днес най-популярната игра на тотото "6 от 49" ще е с три тегления. С решение на управителния съвет те стават само две от неделя. Ако никой не прибере натрупания джакпот от близо 200 хиляди днес, той ще бъде събран с този на третото теглене. Залогът обаче остава 60 стотинки. В същото време се въвежда джакпот в Тото 1 за познати 13 срещи.

"Предпочетохме да не ощетяваме своите редовни играчи, като увеличим залога, и заради това преминахме на този вариант. В повечето страни игрите са точно с 2 тегления", обясни изпълнителният директор на тотото Дамян Дамянов.

"Всичко се прави, за да се увеличи атрактивността. Изчисленията показват, че така сумата ще нараства два пъти по-бързо. А много хора започват да играят едва когато джакпотът мине милион", обясни още Дамянов. Преди това същото бе направено и в другите две игри "5 от 35" и "6 от 42".

БАН вече е разработил три проекта за модернизация на тотализатора. "Най-вероятно ще изберем този, според който софтуера да се прави в България, а терминалите да бъдат внесени отвън.

След това ще търсим банка, която да ни даде заем за около 15 милиона лева. Не направим ли обаче модернизацията до 2011 година ще има доста сериозни проблеми", прогнозира Дамянов.

В тотото все още не е пристигнало окончателното решение за облагане на печалбите с 10% данък. "Такива примери има в Европа, но там пък има и гарантирана минимална печалба.

Според мен тройките и четворките не трябва да се пипат. Защото при два лева печалба не можеш да си купиш веднага нов фиш, а трябва да дадеш от себе си. А това привлича доста хора да играят", допълни още той.

Източник: в. 24 часа