Докато застрахователите се чудят как да се справят с кризата и се борят за всеки клиент, застрахователната компания "Енергия", в която "Алианц България" на Димитър Желев държи 50%, реализира завидна печалба от 24 млн. лева за 2009 г.

Само за сравнение - печалбата за миналата година на всички застрахователни компании, работещи на българския пазар, се оценява на 26.7 милиона лева. Това става ясно от годишните данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

При спад в сектора на общото застраховане от 3.8% и 17.7% в животозастраховането положителният финансов резултат на "Енергия" нараства в сравнение с 2008 г. с почти 4 милиона лева.

Втори по печалби с малко над 11 млн. лева се нарежда дружеството за общо застраховане на "Алианц България". Така според статистиката двете компании, контролирани от Димитър Желев, са прибрали лъвския пай в сектора, докато пет от останалите дружества завършват годината на минус.

На пазара на животозастраховане, който потъна с близо 20 на сто за година, безспорен първенец по печалба и пазарен дял отново е "Алианц България Живот". За година дружеството е на плюс с повече от 10 милиона лева.

Шампионските резултати на ЗАД "Енергия" се коренят в това, че в продължение на повече от 10 години големите енергийни дружества са сключвали застрахователни договори с контролирания от Димитър Желев застраховател без за това да са провеждани никакви търгове.

Става дума за енергийни гиганти като "Мини Марица-изток", АЕЦ "Козлодуй" и др. Според разкрития за периода от 1998 г. досега по тази схема са източени близо 200 милиона лева.

Източник: в. Монитор