Китайски магнат, развиващ бизнеса си в имотния сектор, дари състоянието си, възлизащо на 1.2 млрд. долара (8.2 млрд. юана) за благотворителност, съобщава China Daily. Жестът му го направи най-големият филантроп в страната.

88- годишният Юй Пенянь заяви, че се надява постъпката му да насърчи и други богаташи да го последват. Той заявява, че неговото богатство е само „капка в морето на това, което могат да дарят богатите".

Бизнесменът развива благотворителна фондация, носещ неговото име. С последното дарение тя получи 260 млн. долара в банкови депозити и инвестиции в имоти в Шенцзин и Хонконг, които трябва да й носят годишен доход от 50 млн. долара. Всички пари ще отиват за здравеопазване, образование и борба с бедствията в бедните западни райони на страната.

Юй, който започва да строи империята си от нулата, беше класиран на 432 място в списъка на най-богатите китайци. Запитан защо не остави състоянието си на децата си, той отговаря: „Ако те са по-способни от мен, няма нужда да им оставям пари. Ако са по-неспособни, парите само ще им навредят". Всъщност, децата му изразиха пълна подкрепа за действията на баща си.

Започнал от нищото, страдащ от катаракт, той субсидира над 130 операции срещу очното заболяване годишно на бедни хора с деца. „Искам да подкрепя бедните, защото съм бил беден и познавам нещастието на бедността", заявява той.