Високопоставени служители на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) са прекарвали часове в сърфиране из порнографски сайтове на държавни компютри, докато в същото време са получавали заплати, за да следят финансовата система, информира AP.

Главният инспектор към Комисията по ценни книжа и борси е провел 33 разследвания през последните пет години, според документ, с който са се сдобили от AP.

В документа се казва, че 31 от тези случаи са в периода от две години и половина, откакто финансовата система на САЩ почти се срина.

Поведението на служителите на Комисията нарушава правителствената етика, се казва документа.

Ето и някои от установените нарушения:

* Високопоставен адвокат в централата на Комисията във Вашингтон е прекарвал до осем часа на ден, гледайки и сваляйки порнографско съдържание от интернет. След като свободното място на твърдия диск на компютъра му свършва, той започва да записа файловете на CD-та и DVD-та, които съхранявал в кутии в офиса си. Служителят се съгласил да подаде оставка.

* Счетоводител бил блокиран повече от 16 000 пъти от достъп до уебсайтове класифицирани като "Секс" или "Порнографски." Въпреки това обаче, той успял да натрупа колекция от порнографски материали на твърдия диск на компютъра си като използвал Google, за да заобикаля вътрешния филтър на Комисията. Счетоводителят отказал да свидетелства в своя защита и бил отстранен от работа без заплащане за 14 дни.

* Седемнадесет от разследваните служители са били на високо ниво в Комисията, което означава, че са заработвали годишни заплати в размер на до 222 418 долара.

* Броят на случаите на разследване на служители за подобни нарушения скача от два през 2007 до 16 през 2008 г. Пукнатините във финансовата система започнаха да се появяват в средата на 2007 г., след което прераснаха в пълна паника до есента на 2008 г.

Около 16% от мъжете в САЩ, които имат достъп до интернет по време на работа, признават, че гледат порно, докато са в офиса, според проучване от 2006 г. на Websense Inc.