Надлъгването между такситата менте и клиентите е на път да отиде в миналото. С промени в закона ще бъде сложен таван на тарифите. Така ще се сложи край на тревожното взиране в стикера и огромните сметки.

Таксиметрови автомобили дебнат на места, където бързаме и се нуждаем спешно от тях, като гари и болници. Приличат на редовните таксита, но качите ли се в тях, ще се окажете с поне 20 лeвa по-малко.

И все пак копърките са законни. Според заместник-шефа на Автомобилната администрация Анастас Тодоров, поне до началото на май, когато парламентът ще приеме новия Закон за автомобилните превози.

„Сигнали имаме ние, а обществото знае какво точно се случва и постоянно сме в битка с нерегламентираните превози", каза Тодоров.

Ще бъде въведен таван на тарифите на такситата, какъвто има в редица европейски страни. В България максималната цена ще се определя от всяка отделна община.

„Прието е, че средната тарифа е един лев ние слагаме горна граница 2 лева. Минималната регулира пазара. До горната има много време, много стотинки и всеки определя сам, но не може да бъде над тези два лева", обясни Тодоров.

В закона има и още санкции за нередовните таксита. Ако бъде установено, че шофьорът е ползвал така известните помпи за надуване на сметката, ще трябва да се бръкне с 500 лева. Ако пък вози пътници без да има разрешително, колата му се качва на трупчета за 6 месеца.

Източник: bTV