Малко вероятно е срещу България да започне наказателна процедура от страна на ЕС заради бюджетния дефицит. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов във Варна, където присъства на церемония по предаване на собствеността на Сдружение спортни клубове „Черно море".

Борисов допълни, че в сравнение с другите - страни членки на ЕС бюджетният ни дефицит е нисък и тъй като те не са санкционирани, то и България няма да бъде наказана. Борисов уточни, че правителството е уведомило ЕК за завареното положение от предишните управляващи и самият Жан-Клод Юнкер е заявил, че България е пример за подражание.

Премиерът коментира, че няма от къде да се вземат пари за заплати на държавните служители, тъй като по време на управлението на Тройната коалиция щатовете са били раздути с 30% - 40%. По думите му синдикатите си вършат работата, а правителството трябва да гарантира оцеляването на гражданите.

Бойко Борисов коментира и децентрализирането на малките общини, с което те получават възможности да не плащат ДДС за спечелени европейски проекти. По думите му след освобождаването им от данъка всички пари ще влизат в бюджета. „Ако е кадърен кметът, ние няма да го пипаме", каза още премиерът.

По повод предложението на бизнеса за амнистия на доходите министър-председателят заяви, че ще се докарат пари за бюджета на страната, но няма да е справедливо спрямо честните данъкоплатци.

Премиерът отказа да коментира акция „Медузите" с аргумент, че щом съдът им е наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", то това не се нуждае от коментар. За сформирането на новото мнозинство в Общинския съвет на Варна Борисов заяви лаконично „Да си опича акъла. Ще бъдем безкомпромисни към всички. Било каквото било, няма повече да крадат".

Премиерът посочи, че взетото решение на МС за освобождаване на малките общини от процента ДДС за европроекти е съществено важно. Така 10% от европарите ще отиват направо в местната власт.

Източник: БГНЕС